Κεντρική πλατεία Σπάρτης: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

prosfyges

prosfyges

Η ανθρωπιστική κρίση και η μεταναστευτική κινητικότητα είναι δύο μείζονα ζητήματα στις μέρες μας. Η οικονομική ανέχεια και η έκρυθμη εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε Αφρική και Συρία έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να περάσουν από τη Μεσόγειο στα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση τη δική τους και των παιδιών τους. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέρνουν όλοι. Έτσι το τελευταίο διάστημα συνεχώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη θέα νεκρών προσφύγων, βαριά ασθενών και εξαθλιωμένων ατόμων.

Η δυσχερής αυτή κατάσταση απαιτεί την ευαισθητοποίηση και τη δράση μιας πολιτισμένης κοινωνίας, και όχι την απάθεια και την αδιαφορία. Οι νέοι, και ιδιαίτερα οι φοιτητές, δεν μπορούν να μένουν παθητικοί απέναντι σε τόσο έντονα κοινωνικά προβλήματα, και το ίδιο καλούν να κάνουν και τους πολίτες της Σπάρτης. Λόγω των παραπάνω συνθηκών, μερίδα φοιτητών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Σπάρτης δημιούργησε μια ομάδα αλληλεγγύης, η οποία έχει ως στόχο τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και τη μεταφορά τους σε δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες.

Χρειάζεται όμως η στήριξη και η προσπάθεια όλων για να πραγματοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία. Μπορείτε να βοηθήσετε με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε πάγκο που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8/11 και ώρες 10.00΄ – 17.00΄, και με την αγορά χειροποίητων κοσμημάτων σε παζάρι που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη συλλογή, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του ταμείου μεταφοράς των παραπάνω ειδών στην Αθήνα. Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη!

Λίστα ειδών πρώτης ανάγκης

Συσκευασμένα τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης (ατομικά νερά, χυμοί, ατομικές συσκευασίες μπισκότων/κρουασάν/φρυγανιών, ατομικές μαρμελάδες/βούτυρα, ζάχαρη, κονσέρβες)

Είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, χαρτί υγείας, ξυραφάκια)

Λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες, μαξιλάρια, υπνόσακοι)

Παιδικά είδη (πάνες, καροτσάκια, μάρσιποι, μπιμπερό, χαρτί, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, σχολικές τσάντες)

Είδη οικιακού καθαρισμού (απορρυπαντικά ρούχων σε σκόνη, λάτεξ, γάντια μιας χρήσεως, βέτεξ, σφουγγαρίστρες, κουβάδες, σκούπες, φαράσια, σακούλες απορριμμάτων, πλαστικά ποτήρια, βραστήρες)

Είδη ρουχισμού (κυρίως αδιάβροχα, υπνόσακοι, γαλότσες).