ΚΚΕ Λακωνίας: “Για τις χθεσινές καταστροφές φταίει η ανυπαρξία έργων”

Ανακοίνωση της τομεακής επιτροπής Λακωνίας του Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τα χθεσινά τραγικά γεγονότα:

“Μεγάλες και εκτεταμένες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν για άλλη μια φορά στο νομό μας και κύρια στην περιοχή του δήμου Ευρώτα, αυτή τη φορά με τKKEραγική συνέπεια το θάνατο ενός ανθρώπου εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των τεράστιων ελλείψεων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων. Πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία (πχ ο δρόμος Λέιμονα – Σκάλας έχει κοπεί στα δύο).

Η τομεακή επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συνανθρώπου μας.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε «θεομηνίες» ή στα «έντονα καιρικά φαινόμενα». Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η κοίτη του ποταμού Ευρώτα δεν ήταν καθαρισμένη.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα “θελκτικά” για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γι’ αυτό και τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από τα κονδύλια της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Συνυπεύθυνες είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτή την πολιτική και έχουν στην ευθύνη τους την αντιπλημμυρική προστασία. Την πρώτη ευθύνη όμως, την έχει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει τις ίδιες «μνημονικές» πολιτικές με αυτές των κυβερνήσεων που είχαν κορμό τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Ενώ πριν βγει κυβέρνηση καταδίκαζε -υποτίθεται- αυτή την πολιτική, τώρα εφαρμόζει:
– Υποχρηματοδότηση των δήμων (μάλιστα μειώθηκε ακόμα 10% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση για δήμους και Περιφέρειες),
– Απαγόρευση προσλήψεων,
– Λόγω υποχρηματοδότησης, απαξίωση προσωπικού, υπηρεσιών και υποδομών και ανάθεση όλων σχεδόν των υπηρεσιών σε εργολάβους,
– Μη ένταξη αντιπλημμυρικών έργων.

Χωρίς καμία καθυστέρηση η κυβέρνηση, οι δήμοι και η Περιφέρεια να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή των ζημιών και να πάρουν μέτρα:
• Ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών στο 100%, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους,
• Συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία, προχωρώντας στην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να μπορέσουν αυτά να υλοποιηθούν.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έπαθαν καταστροφές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Να μην «τσιμπήσουν» στα ψευτοδιλήμματα του τύπου «μεγάλη μεν η καταστροφή, αλλά, λόγω της κατάστασης της χώρας, δεν υπάρχουν λεφτά για αποζημιώσεις». Να περικόψει, η κυβέρνηση, κονδύλια που προορίζονται για το κεφάλαιο (πχ αναπτυξιακός). Η εμπειρία με τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ στις αγροτικές καλλιέργειες και για κατεστραμμένες οικοσκευές λέει ότι δίνουν «ψίχουλα» πολύ κάτω από την πραγματική αξία των κατεστραμμένων. Τα «ψίχουλα» δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά!

Να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν να ληφθούν τώρα τα παραπάνω μέτρα. Βρισκόμαστε στην αρχή του φθινοπώρου, και για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, για να μην δούμε ξανά τους κόπους μιας ζωής να βυθίζονται στα λασπόνερα, πρέπει να παλέψουμε για μέτρα ανακούφισης τώρα, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει το σύνολο των λαϊκών αναγκών”.