ΚΚΕ Λακωνίας: “Μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργατών γης”

Τις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργατών γης αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Λακωνίας, με αφορμή τον εντοπισμό 32 κρουσμάτων κορωνοϊού σε μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” διεκδικεί να παρθούν άμεσα μέτρα από το κράτος για μαζικά τεστ σε όλους τους εργάτες γης, εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής, πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους, ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας κ.ά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έχει ως εξής:

“Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού σε βάρος των εργατών γης στο δήμο Ευρώτα, επισύροντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία συνολικά του λαού της περιοχής.

Είναι γνωστές σε όλους οι μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργατών γης στη συγκεκριμένη περιοχή. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνή εργατική δύναμη όχι μόνο ανέχονται αλλά στηρίζουν αυτό το αίσχος.

Η κοινή διαβίωση δεκάδων εργατών σε άθλια καταλύματα, χωρίς τις στοιχειώδης υποδομές υγιεινής, δεν είναι θέμα «κουλτούρας» και «νοοτροπίας», όπως διάφοροι κύκλοι θέλουν να παρουσιάζουν. Είναι αποτέλεσμα της φτώχιας και της εκμετάλλευσης. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που από τη μια αφήνει τους αγρότες στο έλεος των αγορών και των μονοπωλίων διαμορφώνοντας τιμές στα αγροτικά προϊόντα πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής και από την άλλη τους «κλείνει το μάτι» προσφέροντάς τους φθηνή εργατική δύναμη.

Παράλληλα είναι η ίδια πολιτική που έχει αφήσει ξεγυμνωμένες τις δομές υγείας του νομού μας, ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε το προηγούμενο διάστημα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των ελλείψεων και αδυναμιών που αναδείχτηκαν στον τομέα της δημόσιας υγείας και πρόνοιας με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας λόγω covid-19, ώστε να προφυλάξει τα λαϊκά στρώματα μπροστά στην βέβαιη επέλαση του 2ου κύματος της.

Η κυβέρνηση προκαλεί κουνώντας το δάκτυλο στον λαό λέγοντάς του ότι άπτεται στην ατομική ευθύνη του καθενός η εξάπλωση και ο περιορισμός της πανδημίας. Πώς ακριβώς θα προστατευτούν οι εργάτες που μένουν ανα 25 σε σπίτια και παραπήγματα; Πώς θα επιβιώσουν χωρίς μεροκάματο; Πώς ακριβώς θα γίνουν οι απαραίτητες αγροτικές εργασίες αφού είναι γνωστό ότι οι αγρότες της περιοχής στην πλειοψηφία τους είναι μικροί και μεσαίοι και παίρνουν και οι ίδιοι μέρος στην παραγωγική διαδικασία, μαζί με τους εργάτες;

Κατηγορούν τους μαθητές για ανευθυνότητα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις τους και στη Λακωνία, με τις οποίες διεκδικούν τη λήψη μέτρων πρόληψης από το κράτος για την υγεία τη δικιά τους και των οικογενειών τους.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται, στόχο έχει να εξασφαλίζει αμύθητα κέρδη σε μονοπώλια και μεσάζοντες, φτώχεια, βάσανα και ανασφάλεια για τις λαϊκές οικογένειες.

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Λακωνίας καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες τους εργατοϋπαλλήλους , τη νεολαία και τους συνταξιούχους της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους και να μην αποδεχτούν αυτή την απάνθρωπη κατάσταση.

Καλούμε την κυβέρνηση τώρα να πάρει μέτρα για την προστασία του λαού:

* Μαζικά τεστ σε όλους τους εργάτες γης.

* Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.

* Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

* Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας υγείας, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο.

* Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) για την προστασία των ασθενών και εργαζομένων.

* Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

* Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές”.