Κλείνει έως τα τέλη Φεβρουαρίου η δομή φιλοξενίας στη Σπάρτη

Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός σχετικά με τη δομή φιλοξενίας στη Σπάρτη. Υπενθυμίζεται πως στις 31/12/2020 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “Filoxenia” και από τότε και μέχρι τις 26/2 θα ολοκληρωθεί η δίμηνη παράταση που δόθηκε από τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης), και την οποία αιτήθηκε το υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 15 ξενοδοχεία πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και της Σπάρτης, με σκοπό την ολοκλήρωση κτήσης των απαραίτητων εγγράφων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο φιλοξενούνται συνολικά 230 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 178 έχουν ήδη πάρει άδεια διαμονής (ΑΔΕΤ). Από τους 178 οι 137 αναμένουν τις επόμενες ημέρες τα διαβατήρια τους (TDV), ενώ οι υπόλοιποι 41 θα κάνουν προσεχώς την αίτηση για κτήση διαβατηρίου. Εξάλλου 33 άτομα έχουν αιτηθεί άδεια διαμονής (ADET) και κτήση διαβατηρίου (TDV) και αναμένεται μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να τα παραλάβουν, ενώ οι τελευταίοι 15 δεν έχουν κάνει ακόμη καμία αίτηση, αλλά μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτούς. Τέλος υπάρχουν και δύο φιλοξενούμενοι που διαθέτουν και άδεια διαμονής και διαβατήριο.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Όπως δήλωσε ο κ. Κρητικός “σταδιακά και μέχρι το τέλος του μήνα οι πρόσφυγες, οι οποίοι θα έχουν όλοι αποκτήσει άδεια διαμονής (πρακτικά υπολείπονται 50 να την παραλάβουν), θα αποχωρήσουν από τη δομή φιλοξενίας και θα προχωρήσουν σε αυτόνομη ενοικίαση μισθίου, σε κάποιο μεγάλο κέντρο της επικρατείας, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εγγραφούν και στο πρόγραμμα “Helios”, απ’ όπου θα επιδοτηθεί από 6 έως 12 μήνες το ενοίκιο τους. Υπό αυτά τα δεδομένα στο τέλος Φεβρουαρίου και μετά η δομή φιλοξενίας στην Σπάρτη θα κλείσει”.