Κλειστές οι τράπεζες – Αναλήψεις έως 60 €

ATM

Λουκέτο στις τράπεζες από σήμερα και μέχρι την επομένη του δημοψηφίσματος αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του συμβουλίου συστημικής σταθερότητας. Παράλληλα επιβάλλεται έλεγχος κεφαλαίων, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τις αναλήψεις των καταθετών μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Έτσι τα ΑΤΜ θα παραμείνουν κλειστά για λίγες ώρες, προκειμένου να προσαρμοστούν τεχνικά στις νέες ρυθμίσεις. Όταν ανοίξουν (σήμερα το μεσημέρι πιθανότατα), το ημερήσιο όριο ανάληψης θα είναι 60 ευρώ ανά κάρτα. Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ ανά κάρτα, δηλαδή 120 ευρώ για το λογαριασμό.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, είναι ότι οι μισθοί και οι συντάξεις καταβάλλονται κανονικά.

Όπως εξάλλου διαβεβαίωσε με νέο διάγγελμά του χθες ο πρωθυπουργός, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Τέλος, σε σχέση με την αυξημένη κίνηση που καταγράφεται στα πρατήρια καυσίμων καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, ο οποίος διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι τα διυλιστήρια λειτουργούν κανονικά, εξασφαλίζοντας πλήρως τις ανάγκες τις αγοράς, και ότι τα ΕΛΠΕ διατηρούν αποθέματα καυσίμων για πολλούς μήνες.

Οι ώρες αυτές είναι κρίσιμες, δραματικές, αλλά ο φόβος και ο πανικός είναι κακοί σύμβουλοι. Η ιστορία, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, γράφεται από τους πολλούς. Ας αποδείξουμε λοιπόν ότι είμαστε ένας λαός περήφανος και ώριμος -πλέον- να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Ας διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και στα δύσκολα αντέχουμε. Και πως το “φοβάμαι” μπροστά στο “ελπίζω” δεν πιάνει μία. Αν μη τι άλλο, το έχουμε ξανακάνει!