Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμάντω Μανωλάκου και και τον Νίκο Γόντικα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο, ήρθε σε επαφή το Σάββατο 8 Ιουλίου με στελέχη της τοπικής διοίκησης και του πυροσβεστικού σώματος και περιόδευσε στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές στην Ανατολική Μάνη, όπου μίλησε με δεκάδες κατοίκους.

Η πυρκαγιά κατέκαψε πάνω από 15 σπίτια, εκατοντάδες ζώα, μελίσσια, στάνες, αποθήκες κλπ, 15 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής και βοσκήσιμης γης, αυτοκίνητα, βάρκες, ενώ λίγο έλειψε να στοιχίσει και σε ανθρώπινες ζωές. Στα χωριά και τους οικισμούς που εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση (Κότρωνας, Σκουτάρι, Φλομοχώρι κ.α.) υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή του δικτύου της ΔΕΗ και του νερού, ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχουν οικισμοί χωρίς υδροδότηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ σχετικά με τη φωτιά, “η μεγάλη αυτή καταστροφή οφείλεται κύρια στην έλλειψη πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας σε ένα νομό κατεξοχήν πυρόπληκτο σαν τον δικό μας (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός ορεινών όγκων και δρόμων, έλεγχος δασικού δικτύου και δικτύων παροχής νερού κ.ά.). Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τις κυβέρνησης αλλά και τις περιφερειακής και δημοτικής διοίκησης, που προτιμούν να δώσουν χρήματα για έργα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αντί για έργα που θα προστατεύουν τη ζωή του λαού της περιοχής. Οφείλεται ακόμα στις μεγάλες ελλείψεις του πυροσβεστικού σώματος σε έμψυχο δυναμικό, σε στόλο, αλλά και βασικά υλικά πυρόσβεσης (σωλήνες, πεπαλαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα κ.ά.). Το ΚΚΕ διαχρονικά αλλά και έγκαιρα από το φετινό χειμώνα έχει επισημάνει αυτές τις ελλείψεις στη βουλή, στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου και στο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Μάνης και έχει προτείνει μέτρα αντιπυρικής προστασίας, τα οποία αγνοήθηκαν.

Μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη καταστροφή ελάχιστα μέχρι ανύπαρκτα μέτρα για στοιχειώδη ανακούφιση των πληγέντων έχουν παρθεί. Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, μικρομεσαίοι αγρότες και αυταπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, άνεργοι βρίσκονται μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα: Το βασικό έσοδο της περιοχής, η ελαιοκαλλιέργεια, έχει καταστραφεί σε ποσοστό πάνω από 90% και η ζημιά αυτή χρειάζεται χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, πέρα από τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές, δεν έχουν πια χώρους για βοσκή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι θα μειωθεί σημαντικά και ό,τι έσοδο υπήρχε μέσω τουρισμού (μιας και δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα το φυσικό τοπίο), θα δώσει συντριπτικά χτυπήματα στους μικροεπαγγελματίες της περιοχής. Οι κάτοικοι άκουσαν πολλά λόγια συμπάθειας και συμπαράστασης από κυβερνητικά στελέχη, αλλά κανένα άμεσο και ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Άκουσαν πολλά και από τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν σημαντική ευθύνη για τις ελλείψεις του πυροσβεστικού σώματος αλλά και τις περικοπές στη στήριξη πληγεισών περιοχών.

Ο λαός της περιοχής μπορεί να οργανωθεί και να παλέψει άμεσα για:

– Να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη.

– Άμεσο οικονομικό βοήθημα στους μικρομεσαίους αγρότες και αυταπασχολούμενους που έχουν απώλεια εισοδήματος.

– Τώρα να γίνει καταγραφή και αποζημίωση όλων των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο, να δοθούν τώρα δωρεάν ζωοτροφές και για όσο χρειαστεί.

– Άμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιοδέντρων και τη φύτευση νέων. Παράλληλα, άμεσα και γρήγορα καταγραφή και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% των απωλειών της ηρτημένης παραγωγής και την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος έως την αποκατάσταση της συγκομιδής.

– Καταγραφή και αποζημίωση όλων των καταστροφών που υπέστησαν τα σπίτια.

– Άμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικά, πρόληψης και οργάνωσης άμεσης επέμβασης για να μη ζήσουμε καταστροφές και σε άλλες περιοχές από πλημμύρες.

– Απαλλαγή από εισφορές των πληγέντων σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλος αλληλεγγύης, τιμολόγια ΔΕΚΟ, πάγωμα χρεών”.