Κοινές δράσεις των συνεταιρισμών εσπεριδοειδών του νομού ενάντια στην κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών προς χυμοποίηση

Συνάντηση των τριών συνεταιρισμών εσπεριδοειδών του νομού (ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ», ΑΣΠΕ Σπάρτης και ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ) με τους βουλευτές του νομού κ.κ Αθανάσιο Δαβάκη, Νεοκλή Κρητικό και Σταύρο Αραχωβίτη και τον αντιπεριφεριεάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/11, με σκοπό να παρουσιαστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την επικείμενη από το 2023 κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών προς χυμοποίηση.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών αναφέρθηκαν εκτενώς στα οφέλη της ενίσχυσης αυτής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους χυμοποπιούς, μεταποιητές και εξαγωγείς και παρουσίασαν το σχετικό κείμενο που έχει ήδη υποβληθεί στη δημόσια διαβούλευση της νέα ΚΑΠ.

Οι βουλευτές και ο αντιπεριφερειάρχης κατανοώντας τη σημασία της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πορτοκαλιών για όλους τους εμπλεκόμενους, παραγωγούς και φορείς, αλλά και την εν γένει οικονομία του νομού, αποφάσισαν για τις περαιτέρω ενέργειές τους προκειμένου να διεκδικηθεί εκ νέου η συνδεδεμένη επιδότηση για τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2023. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό κ. Λιβανό, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να ζητηθεί επίσης η παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και θα παρουσιαστεί το υποβαλλόμενο σχέδιο της νέας ΚΑΠ.