Κοινοβουλευτικός έλεγχος: Ερώτηση Γρηγοράκου για το Κέντρο “Νίκος Κούρκουλος”

Grigorakos

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”, δωρεά της Μαριάννας Λάτση στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου, προς το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”, αποτελεί το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2015. Πρόκειται για το πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ, στην οδό Ασωπίου 4 και Παράσχου 16, κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με έξι ορόφους, συνολική επιφάνεια 4.000 τμ και δυναμικότητα 46 κλινών.
Με προδιαγραφές ενός σύγχρονου κέντρου ημερήσιας νοσηλείας, φιλοδοξούσε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη νοσηλεία ογκολογικών ασθενών και να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κεντρικού κτιρίου του “Αγίου Σάββα”, όπου και ανήκει διοικητικά. Στο κέντρο αναμενόταν να πραγματοποιούνται ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ασθενείς θα έκαναν εισαγωγή για χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα έπαιρναν εξιτήριο την ίδια μέρα. Η λειτουργία του κέντρου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες, θα συνέβαλε και στον εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία και στην ψυχική αποφόρτιση των ασθενών.

“Απ’ ό,τι γνωρίζουμε”, σημειώνεται στην ερώτηση του κ. Γρηγοράκου, “έναν σχεδόν χρόνο μετά τα εγκαίνιά του, το κέντρο παραμένει υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί, πραγματοποιώντας μόνο απεικονιστικούς ελέγχους και θεραπεία με κοβάλτιο. Επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης του «Αγίου Σάββα», είχε γίνει αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για στελέχωση του κέντρου με 37 άτομα προσωπικό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.
Γνωρίζουμε όλοι τις αυξημένες ανάγκες των ογκολογικών ασθενών, τη φυσική και ψυχική ταλαιπωρία που αυτοί υφίστανται λόγω ανεπαρκών υγειονομικών δομών, αλλά και το κόστος που συνεπάγεται η συνολική θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι ακατανόητο και απαράδεκτο να παραμένει σε ουσιαστικά ανενεργή κατάσταση ένα τέτοιο «κόσμημα» για το χώρο της υγείας, μία δωρεά ιδιαίτερης σημασίας και αξίας, με πολυεπίπεδα οφέλη για τον κοινωνικό μας ιστό αλλά και το ίδιο το κράτος”.

Βάσει των παραπάνω, ο λάκωνας βουλευτής ρωτά τον υπουργό εάν πρόκειται -και σε τι βάθος χρόνου- να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο “Νίκος Κούρκουλος”, καθώς και ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου για τη στελέχωσή του.