Κοινωνική Αριστερά: Δεν θα μας σώσει ο Μητσοτάκης

Mitrakos Vaggelis

γράφει ο Βαγγγέλης Μητράκος


Για μια φορά ακόμα οι πολίτες παρακολουθούν να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάνω στο κοινωνικό σώμα, ο περιβόητος “μύθος του Χότζα”:

– Παραπονιέσαι για το στενάχωρο σπίτι σου; Σου βάζω κατοικίδια κι άλλα κατοικίδια μέσα σ’ αυτό κι όταν φτάσεις στο απροχώρητο σου βγάζω ένα και μου λες “ευχαριστώ”.

Όσο κι αν ο λαός έχει υποστεί πολιτικό μιθριδατισμό κι έχει βουλιάξει στην απογοήτευση και την παραίτηση δεν ξεχνά ποτέ πως η Νέα Δημοκρατία ήταν από τους κύριους υπευθύνους για το οικονομικό βούλιαγμα της χώρας (περίοδος Καραμανλή) και πως ήταν εκείνη που πήρε τα εξοντωτικά μέτρα των μνημονίων κατά του λαού και της Ελλάδας (περίοδος Σαμαρά).

Το να λέει ο κ. Μητσοτάκης, πχ, ότι θα δώσει μεσοσταθμικές αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 50 ευρώ το μήνα ηχεί ως ωμός εμπαιγμός, όταν το κόμμα του έκανε πάνω από 12 μειώσεις στις συντάξεις (από 22% και πάνω), έκοψε τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, κούρεψε “εν χρω” τις κοινωνικές παροχές κλπ, κλπ.

Εκείνο, όμως, που αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το γεγονός της απόλυτης παράδοσης της πορείας της χώρας και της μοίρας του λαού στο ιδιωτικό, μεγάλο κεφάλαιο. Ουσιαστικά, για την κυβέρνηση της ΝΔ, το κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα, γι’ αυτό και το ψευδεπίγραφο ρεφραίν της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι, πως ΜΟΝΟ μέσα από το κεφάλαιο και την ιδιωτική πρωτοβουλία θα έρθει ΚΑΙ η ευημερία του λαού.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος, με ραγδαίους ρυθμούς, αποβάλλει όσα τελευταία χαρακτηριστικά του κοινωνικού προσώπου του είχαν απομείνει, σταματά κάθε κοινωνικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, παραδίδει πλήρως και άνευ όρων τον κοινωνικό πλούτο και την εθνική περιουσία στα χέρια του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου, δημιουργεί διαθέσιμους για το κεφάλαιο απασχολούμενους (στρατολογημένους από την τεράστια μάζα των ανέργων) με μισθούς εξευτελιστικούς και μηδενικά δικαιώματα, εργασιακά, ασφαλιστικά κλπ, δίνει “Γη και Ύδωρ” στο τραπεζικό σύστημα, στο μεγάλο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, στα μονοπώλια της βιομηχανίας και της μεταποίησης, εξαφανίζει τη μοναδική παραγωγική – αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας που είναι η αγροτική παραγωγή και οι μικρομεσαία επιχείρηση και θέτει την οικονομία της χώρας υπό την πλήρη κυριαρχία των μητροπολιτικών κέντρων.

Ο λαός, αυτός που επιμένει να βρίσκεται στις τάξεις της κοινωνικής αριστεράς, αυτής που εξακολουθεί να θέτει την αξιοπρέπεια σαν μέτρο της ευτυχίας του ανθρώπου, αυτής που συνεχίζει να υποστηρίζει πως η δυστυχία του ανθρώπου οφείλεται στην αδικία, την κοινωνική ανισότητα και την εκμετάλλευση , οφείλει να πολιτικοποιηθεί ξανά, να ξεπεράσει το πολιτικό – ιδεολογικό πλήγμα που δέχθηκε από την οδυνηρή εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και να κατανοήσει πως μέσα στο καθεστώς του καπιταλισμού – νεοφιλελευθερισμού δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει ούτε την πλήρη απασχόληση ούτε ανεκτό επίπεδο ζωής ούτε τη θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς αλλοτρίωση.

Αυτός ο λαός της κοινωνικής αριστεράς οφείλει να ξαναθυμηθεί τα διαχρονικά προτάγματά του για κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικοποίηση, αναδιανομή του πλούτου, συλλογικά αγαθά, αυτοδιαχείριση, δημοκρατικός προγραμματισμός, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.