Κονδύλια 11 εκατ. ευρώ για την προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς σε χώρες του εξωτερικού

Τις συμβάσεις για οκτώ τριετή προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού, συνολικού προϋπολογισμού 20.465.338,50 ευρώ, που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Επισημαίνεται ότι η εθνική συμμετοχή καταργείται για τα νέα προγράμματα προώθησης των αγροτικών προϊόντων, ενώ το ποσοστό συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται σε ποσοστό 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ – τρίτες χώρες). Ειδικώς για την Ελλάδα, το ποσοστό χρηματοδότησης αυξάνεται κατά 5% επιπλέον, λόγω της χρηματοδοτικής συνδρομής που λαμβάνουμε ως χώρα.

Ο προϋπολογισμός για την προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς (τέσσερα εκ των οκτώ ανωτέρω προγραμμάτων που εγκρίθηκαν και θα εφαρμοστούν από φορείς της χώρας μας) ανέρχεται σε 11.015.878 ευρώ.

Βάσει των υπογραφεισών συμβάσεων πρόκειται επίσης να προωθηθούν ελαιόλαδο, τυρί, αυγά, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, κρασί, ξύδι, μηλίτης, λαχανικά, πρόβειο και κατσικίσιο κρέας και κομπόστα ροδάκινο.