Το χώρο που θα φιλοξενήσει το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης στο οικόπεδο του Χυμοφίξ επισκέφτηκε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Εκεί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Ηλία Στρατηγάκο, την αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελία Πάντου και στελέχη της ίδιας υπηρεσίας.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί επίσκεψη στον λόφο του “Ξενία” από κοινού με τον βουλευτή Σταύρο Αραχωβίτη και τον δήμαρχο Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη.

Η συνέχεια περιελάμβανε περιήγηση στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου και στο υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.

Οι αναφορές Κονιόρδου σε νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης

Στη σημερινή της περιοδεία η κ. Κονιόρδου ουσιαστικά επανέλαβε όσα είχε αναφέρει κατά την ομιλία της στο 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το οποίο διεξάγεται στην Τρίπολη.

Όπως είπε, “το ΥΠΠΟΑ ανταποκρίθηκε στις χρονίζουσες υποχρεώσεις του σχετικά με το μουσείο, και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξασφάλισε από το υπουργείο Οικονομικών τη χρηματοδότηση της μελέτης, ύψους 2.750.000 ευρώ. Επίσης, ολοκλήρωσε τη μουσειολογική προμελέτη, η οποία θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τέταρτη 28 Φεβρουαρίου” και όπως σημείωσε “θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα και θα εγκριθεί”.

Το έργο το περιμένει η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή από το 1980 και το 1990, οπότε έγιναν οι πρώτες προσπάθειες κι εργασίες. Έκτοτε έμεινε ένα τεράστιο κενό. “Και πολύ δικαιολογημένα ήταν ένα πολύ βασικό αίτημα της Λακωνίας” υπογράμμισε επίσης η υπουργός, για να εκφράσει την πεποίθηση πως “είμαστε στην καλύτερη φάση από ποτέ…”.

Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, το έργο του νέου μουσείου Σπάρτης πρόκειται να εξαγγελθεί και κατά την αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Τρίπολη.

Αναφορικά με το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, “ένα συγκλονιστικό θέατρο με καταπληκτικά ευρήματα, που είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί” όπως παραδέχτηκε η κ. Κονιόρδου, ενημέρωσε πως, εκτός από τη μελέτη που έγινε με τη δωρεά των 100.000 ευρώ του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στο “Διάζωμα”, προσφέρθηκε κι ένα ποσό 100.000 δολαρίων από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund.