Κονιόρδου από τη Σπάρτη: “Μπορεί να έγιναν λάθη, αλλά τα οφέλη από την Ευρώπη είναι περισσότερα”

Επίσκεψη στη Σπάρτη πραγματοποίησε χθες η πρώην υπουργός Πολιτισμού και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου.

Διακύβευμα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, είναι η μάχη για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την ανάσχεση της λιτότητας, του φιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Στην ομιλία της προς τα ΜΜΕ η κ. Κονιόρδου, αφού υπογράμμισε τη βαθιά εκτίμηση για τον τόπο μας, τον οποίο επισκέπτεται από το 1975, στάθηκε στη δυνατότητα σύνδεσης του πολιτισμού με την υγιή επιχειρηματικότητα. Θεωρώντας πως ο πολιτισμός «γεφυρώνει» πολλές όψεις της οικονομίας, προσφέροντας ανάσα σε διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών, αναπλάσεις αρχαιολογικών χώρων, ώθηση στα τοπικά προϊόντα, περιβαλλοντική προστασία κλπ, προέβαλε την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε όλα τα κράτη-μέλη. «Να βρούμε σύμμαχες φωνές στην ΕΕ για να προωθήσουμε τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σύγχρονη απειλή για τα μνημεία, η οποία προέρχεται από τα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για την πρ. υπουργό τα συμφέροντα της χώρας μας εξυπηρετούνται μόνο μέσα από τη συμμετοχή στην ΕΕ, η οποία πάντως «πρέπει να αλλάξει –όχι φυσικά με τις ακραίες φωνές– και όχι να διαλυθεί». Η λύση, όπως εκτιμά η κ. Κονιόρδου, υπάρχει στην ενότητα που θα αλλάξει τους συσχετισμούς εντός της ΕΕ. Χαρακτήρισε έως έναν βαθμό κατανοητές τις αντιδράσεις, προτρέποντας ωστόσο τους πολίτες να ξεπεράσουν το θυμό, την απομόνωση και την αδιαφορία. Τους κάλεσε ακόμη να απορρίψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες θεωρεί ότι δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα και «είναι όμηροι των μεγάλων απρόσωπων οικονομικών κέντρων που προωθούν συμφέροντα πολυεθνικών μέσω λόμπι».

Τέλος συμβούλευσε τους πολίτες να φιλτράρουν την ενημέρωση που λαμβάνουν, καθώς «τα χρηματοδοτούμενα από διάφορες πηγές fake news μπήκαν στη ζωή μας και θα αυξάνονται με τον καιρό, απειλώντας την ορθή μας κρίση». Γι’ αυτό συνέστησε εγρήγορση και διασταύρωση στοιχείων.