Κορωνοϊός: Τα μέτρα που λαμβάνει ο δήμος Σπάρτης και όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των φορέων

φωτό αρχείου

Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του νέου κύματος του κορωνοϊού και τις σχετικές ενέργειες του δήμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο παλαιό δημαρχείο Σπάρτης. Συμμετείχαν ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας, ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης” Βαγγέλης Βαλιώτης, η διοικήτρια του νοσοκομείου Εύη Παπαγεωργίου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη, αντιδήμαρχοι κ.ά.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Δούκας, ο δήμος δημιούργησε μία συντονιστική ομάδα αντιμετώπισης της επέλασης του κορωνοϊού, αποτελούμενη από τους αντιδημάρχους Θέμη Πασιλίβα, Γεωργία Ζαχαράκη και Θανάση Καρλαύτη. Η ομάδα θα συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Επίσης, σε συνεργασία με τους φορείς, θα προτείνει ακίνητα στα οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν φορείς, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Πολιτείας. Ήδη, όπως είπε, έχει αρχίσει η καταγραφή τέτοιων ακινήτων.

Ο δήμαρχος ζήτησε να αποσαφηνιστεί από το κράτος ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των δήμων “μέσα σ’ αυτό το μεγάλο πλήθος οδηγιών και διατάξεων” και πληροφόρησε πως τα όργανα του δήμου θα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων κρατικών, περιφερειακών και νοσοκομειακών αρχών για ελέγχους, προληπτικούς ψεκασμούς, απολυμάνσεις κλπ.

“Σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για προμήθεια τεστ και επιτάχυνση των προληπτικών ελέγχων προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν κρούσματα. Η δημοτική αρχή θα θέσει στη διάθεση του νοσοκομείου Σπάρτης 200 κιτ ελέγχων, που δώρισε στον δήμο εταιρεία”, τόνισε ο κ. Δούκας.

Είπε ακόμη πως “οι πρόεδροι των κοινοτήτων και οι εργοδότες θα πρέπει γενικά να παρακολουθούν τις μετακινήσεις των εργατών γης” και πως σχεδιάζεται από μέρους του δήμου εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Ζήτησε τέλος από το κράτος να μεριμνήσει για την οικονομική ενίσχυση των δήμων, καθώς όπως υποστήριξε η αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξαντλεί τους ούτως ή άλλους λιγοστούς πόρους τους.

Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Γεωργία Ζαχαράκη δήλωσε πως “προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους δημότες. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους φορείς (νοσοκομείο, ιατρικό σύλλογο, Περιφέρεια κλπ). Τόνισε δε πως σε πιθανό lockdown του δήμου υπάρχει πρόνοια για τηλεφωνικά κέντρα με γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και του κοινωνικού παντοπωλείου.

Ο κυβερνητικός βουλευτής Θανάσης Δαβάκης τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας αναφορικά με την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βερούτης σημείωσε πως ο δήμος Σπάρτης “έχει την τύχη να έχει νοσοκομείο, άρα και μια πιο οργανωμένη κατάσταση αντιμετώπισης του ιού”. Εξάλλου, αναφέρθηκε στην παραλαβή 500 rapid tests για την ταχεία διάγνωση του κορωνοϊού που διατέθηκαν από την Περιφέρεια στην ΠΕ Λακωνίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των αθλητών ομαδικών αθλημάτων.

Η Εύη Παπαγεωργίου ενημέρωσε το κοινό πως στο νοσοκομείο Λακωνίας εναπόκειται το κομμάτι της αντιμετώπισης παρά της πρόληψης της νόσου. Είπε επίσης πως πλέον τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θα παραμένουν στους νομούς απ’ όπου προέρχονται και για το σκοπό αυτό έχουν ετοιμαστεί ειδικές κλίνες. “’Ενα πρώτο κύμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις υποδομές του νοσοκομείου” δήλωσε η κ. Παπαγεωργίου, για να συμπληρώσει πως αν υπάρξει περαιτέρω ανάγκη θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτών και κεντρικού κράτους.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη στάθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, “είναι επιτακτικό φέτος να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα γρίπης και αποσυμφόρηση των υγειονομικών δομών”.

Παρατήρησε ακόμη πως “το δεύτερο κύμα της νόσου δεν μας βρίσκει έτοιμους σε έμψυχο και υγειονομικό υλικό” και πως η πρωτοβάθμια περίθαλψη (πχ το κέντρο υγείας), που έχει αναλάβει την πρόληψη και ιχνηλάτηση, είναι υποστελεχωμένη.

Ζήτησε τέλος ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα γίνει η διαχείριση της δομής φιλοξενίας μεταναστών που υπάρχει στην πόλη της Σπάρτης, καθώς “οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες συγχρωτισμού” με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό επέμεινε και σε αυτή την περίπτωση στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Αφροδίτη Ρουμανέα


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News