Κουρτίνες: Τρεις επιλογές για όλα τα γούστα

kourtines-5

Ο πιο παλιός και πατροπαράδοτος τρόπος για να ντύσουμε το σπίτι μας. Για εσάς που το φτιάχνετε τώρα, θα είναι από τις πιο καθοριστικές επιλογές για το ύφος και το στυλ του χώρου σας.

Υφάσματα όπως λινό, βαμβακερό, σατέν, βελούδο, μετάξι είναι μερικά από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε.

Ο τύπος ραφής θα είναι αυτός που θα προσδώσει χαρακτήρα στο σπίτι αλλά και ύφος στην κουρτίνα. Πλούσια ή απλή ραφή, με τρέσα ή κουφόπιετα, κορδελάκια ή θηλιές, τρουκς, φάσες ή απλικέ, διακοσμητικά κεντήματα ή ακόμη -γιατί όχι;- και λαμπρικέν!

Τρία επιλεγμένα στυλ για να διαλέξετε

Μοντέρνο στυλ
Απλή ραφή με ανοιχτόχρωμο λινό ή βαμβακερό ύφασμα, όχι πολύ βαρύ και χωρίς πολλές σούρες, για να μη δείχνει πολύ φορτωμένο. Φάσες στο κάτω μέρος ή στο πλάι θα μπορούσαν να δώσουν στην κουρτίνα ένα πιο ευχάριστο ύφος. Μη διστάσετε να συνδυάσετε διαφορετικές υφές και έντονες εναλλαγές χρωμάτων.

kourtines-1
kourtines-2
kourtines-3
kourtines-4
kourtines-5
kourtines-6
kourtines-7
kourtines-8
kourtines-9

Αυτό το στυλ θα μπορούσε να επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να αναγκάζεστε να αλλάξετε τις κουρτίνες με την αλλαγή της εποχής.

French Style
Λεπτό ύφασμα τύπου γάζα με πολλές σούρες. Τα κορδελάκια ή το βολάν στο πάνω μέρος μπορούν να δώσουν περισσότερη δραματικότητα στο ύφος. Πειραματιστείτε με φιογκάκια καρδούλες πομ-πον ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, και δώστε περισσότερο ύψος έτσι ώστε να σέρνεται λίγο περισσότερο στο πάτωμα απ’ ό,τι συνήθως.

kourtines-10
kourtines-11
kourtines-12
kourtines-13
kourtines-14

Βαριές/Βελούδινες
Οι βελούδινες κουρτίνες θυμίζουν κάτι από έπαυλη ή αρχοντικό σπίτι με μεγάλους απλωτούς χώρους και βαριά κλασσική διακόσμηση. Εκτός από πολυτέλεια, το βελούδο αφήνει ακόμη λιγότερο φως στο εσωτερικό του σπιτιού από τα άλλα πιο ελαφριά υφάσματα. Εμποδίζει επίσης τους ήχους του δρόμου, διατηρώντας την ιδιωτικότητα της οικογένειας. Μια σκουρόχρωμη βελούδινη κουρτίνα θα σας κάνει να μην θέλετε να βγείτε από τη ζεστασιά του σπιτιού σας -εξάλλου έρχεται χειμώνας!

Ως προς το σχέδιο ραφής της κουρτίνας, προτιμήστε πιέτα χειρός για ένα πιο προσεγμένο αποτέλεσμα.

kourtines-15
kourtines-16
kourtines-17
kourtines-18
kourtines-19
kourtines-20

Αγαπημένος συνδυασμός σατέν με γάζα ή λεπτό λινό.

Bonus tip!
Μην ξεχνάτε ότι οι κουρτίνες είναι προτιμότερο να μπαίνουν από την οροφή.

Δείτε παρακάτω μερικούς τύπους ραφής:

kourtines-21

Χριστίνα Τσαγκαράκη
διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων
(e-mail: tsagkarakichr@yahoo.gr, Facebook)