Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πώς θα διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ διερεύνησαν τις τελευταίες ημέρες κρούσμα οφειλόμενο στον ιό του δυτικού Νείλου, το οποίο ταυτοποιήθηκε και εντοπίστηκε στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και τη συμμετοχή του δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντά, των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Ελένης Παναγιωτοπούλου και Κωνσταντίνας Νικολάκου, του διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βασίλη Διαμαντόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων. Αποφασίστηκε να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περαιτέρω ελέγχου της διασποράς της νόσου.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναφέρονται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της έδρας της Περιφέρειας, που έχει την εποπτεία και το συντονισμό των προγραμμάτων καταπολέμησης και διαθέτει την κατάλληλη επιστημονική τεκμηρίωση σε ανάλογα έργα. Κάθ’ υπόδειξή της θα πρέπει επίσης, και σε απόλυτη συνεργασία, να γίνουν εντατικά οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον που εκτελεί αυτόνομα ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας.

Παράλληλα, ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών “Πελοπόννησος ΑΕ” εντατικοποίησε ήδη την εντομολογική και επιδημιολογική επιτήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

“Οι σωστοί χειρισμοί, η υπεύθυνη πληροφόρηση του κοινού, η διεπιστημονική συνεργασία και η ολοκληρωμένη διαχείριση αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια στην αντιμετώπιση περιορισμού της νόσου” σημείωσε ο κ. Τατούλης.