Κρούσμα “λαθροχειρίας” σε εξετάσεις για πιστοποιητικό χρήσης γεωργικών φαρμάκων

fytofarmaka psekasmoi

fytofarmaka psekasmoi

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απαγόρευσε στο φορέα «ΚΕΚ Παιδείας και Πολιτισμού» με έδρα τα Πετράλωνα Χαλκιδικής να διενεργεί εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Σε απροειδοποίητο επιτόπιο έλεγχο από την αρμόδια ελεγκτική αρχή διαπιστώθηκε ότι o συγκεκριμένος φορέας δεν διενεργούσε με αδιάβλητο και ποιοτικό τρόπο τις εξετάσεις. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις του ελεγκτικού κλιμακίου επιβεβαιώθηκαν από την ηλεκτρονική καταγραφή του τρόπου και χρόνου απαντήσεων από συγκεκριμένο συμμετέχοντα – εξεταζόμενο, μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου.

Πέραν της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στο φορέα για διενέργεια εξετάσεων, ανακλήθηκε και το πιστοποιητικό του συμμετέχοντα – εξεταζόμενου.

Μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στους φορείς παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και στα κέντρα εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων. Ταυτόχρονα εξετάζονται επιπλέον μέτρα για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων από τα ιδιωτικά κέντρα και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας δημόσιων φορέων.

«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε παρανομίες. Είμαστε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για ποιοτική κατάρτιση των αγροτών, με στόχο τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων της χρήσης γεωργικών φαρμάκων, τόσο στην υγεία των καταναλωτών και των αγροτών όσο και στο περιβάλλον», τόνισε σε δήλωσή του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.