Κτηματολόγιο: Βήμα – βήμα πώς θα υποβάλετε ηλεκτρονική δήλωση

Τίθεται σήμερα σε εφαρμογή η νέα σελίδα του κτηματολογίου, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση κτηματογράφησης. Μέσω αυτής ο δικαιούχος μπορεί να καταχωρίσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας, όπως τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων, και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Η εφαρμογή αποτελείται από πέντε “βήματα”.

Η διαδικασία βήμα – βήμα

Για να καταχωρίσει κανείς τη δήλωσή του θα πρέπει να μπει στο www.ktimatologio.gr και να επιλέξει το εικονίδιο e-Κτηματολόγιο αφού συνδεθεί με τους κωδικούς του taxis.

Αρχικά θα επιλέξει εάν θέλει να υποβάλει νέα δήλωση, να ολοκληρώσει κάποια εκκρεμή, να ελέγξει μία υποβληθείσα δήλωση ή απλώς να κάνει τροποποίηση στα στοιχεία του δικαιούχου.

Στην πρώτη φάση γίνεται η επιλογή νομού και ΟΤΑ του ακινήτου και αμέσως μετά μπορεί να γίνει ο εντοπισμός του ακινήτου με πολλές επιλογές.

Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πρέπει να επισυνάψει τα σχετικά έγγραφα.

Ακολούθως, δίνεται η δυνατότητα να γίνει μία επισκόπηση των στοιχείων που εισήχθησαν ώστε ο ιδιοκτήτης να ελέγξει τη δήλωση για τυχόν λάθη.

Στο τέλος γίνεται η πληρωμή του τέλους των 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία και 20 ευρώ ανά βοηθητικό χώρο. Για τις αγροτικές περιοχές, ανεξάρτητα από το πλήθος των ιδιοκτησιών, το ποσό του πληρωτέου τέλους δεν θα ξεπερνά κατά δύο φορές το κτηματόσημο.