Κυβερνητικές βελτιώσεις στα αγροτικά

agrotika

agrotika

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πραγματοποίησαν χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Σε αυτήν αποφασίστηκαν τροποποιήσεις-βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Η κυριότερη από αυτές είναι ότι οι αγρότες δεν θα τηρούν βιβλία, παρά μόνο εάν ασκούν άλλες δραστηριότητες που το απαιτούν. Στοιχεία εσόδων-εξόδων υποχρεούνται να τηρούν όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Στο τέλος του έτους όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως ακαθαρίστων, θα υποβάλλουν μια ετήσια δήλωση ΦΠΑ. Για έσοδα έως 15.000 η δήλωση θα αναγράφει μόνο τον ετήσιο τζίρο, προκειμένου να υπολογίζεται επ’ αυτού η επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται. Για τζίρο άνω των 15.000 ευρώ θα καταχωρίζονται τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα και, αναλόγως εάν η διαφορά εσόδων-δαπανών είναι θετική ή αρνητική, η δήλωση θα είναι χρεωστική ή πιστωτική.

Από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ πάντως απαλλάσονται ως φυσικά πρόσωπα όσοι διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

Επιπλέον οι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια υπαγωγής στο νέο σύστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους από αυτούς βρίσκονται τρία χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

Τέλος, οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς από φέτος θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) μειωμένη στο 27,5%, από 55% που ισχύει για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.