Κυβερνητική στήριξη στον αγροτικό τομέα

Apostolou Vaggelis

synantisi

Ουσίας, αλλά και με συμβολική σημασία, ήταν η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με εκπροσώπους των αγροτών “των μπλόκων”, καθώς για πρώτη φορά κλήθηκαν σε διάλογο αγρότες που έχουν δώσει αγώνες για την επιβίωση του χώρου. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, “είμαστε μαζί, κάναμε μια πρώτη συνάντηση θέλοντας να σηματοδοτήσουμε ότι τον αγροτικό χώρο δεν εκπροσωπούν αυτοί που είναι μέσα στα γραφεία, αλλά αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους”, κάνοντας λόγο για συμμάχους και συνεργάτες.

Στη συνάντηση έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και τοπικών φορέων και μεμονωμένοι αγρότες από τις περισσότερες περιοχές της χώρας, που έθεσαν τα φλέγοντα ζητήματα του τομέα, από τη μείωση του κόστους παραγωγής, φορολογικά, ασφαλιστικά, μέχρι την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα αγροτικά δάνεια κλπ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε συνοπτικά από το βήμα της βουλής, όπως:Apostolou Vaggelis

– Άμεση ανταπόκριση για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφές (πλημμύρες) αγρότες. Θα γίνει προσπάθεια μέρος των 700 εκατ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που μένουν αδιάθετα να κατευθυνθούν για κάλυψη των ζημιών, ώστε να γίνει έγκαιρα η αποκατάστασή τους.

– Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε χωράφια, στάβλους, αποθήκες κλπ των αγροτών, αφορολόγητο 12.000 ευρώ με μη υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων κλπ.

– Σταδιακή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ώστε σταδιακά να φτάσει στον μέσο όρο του αντίστοιχου στην ΕΕ, δηλαδή να μειωθεί κατά 40% – 50%, με τελική επιδίωξη το αφορολόγητο.

– 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους (ΟΓΑ).

– Ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού και παροχής αγροκάρτας που θα συνδέεται με τις ενισχύσεις.

– Ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού.

– Ορθή αποτύπωση βοσκοτόπων, πείθοντας την ΕΕ για την ανάγκη της ρύθμισης. Θα προχωρήσει η σύνταξη σχεδίων με βάση τη βοσκοϊκανότητα και για το σκοπό αυτό δημιουργείται ομάδα εργασίας.

– Αποτύπωση της δημόσιας αγροτικής γης των ακινήτων του αγροτικού χώρου και σύσταση Τράπεζας Γης για τη στήριξη των παραγωγών.

– Εξάντληση των περιθωρίων για “διορθώσεις” στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, με έμφαση στον β’ πυλώνα.

– Μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών στην ύπαιθρο, με στελέχωσή τους από έμπειρους αλλά και νέους γεωτεχνικούς.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, με έμφαση στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τα αγροτοδικεία και τα έτη ασφάλισης.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των αγροτών επισημάνθηκε ότι πρόκειται για άκρως θετική αφετηρία, μια συνάντηση συμβολικού και σημειολογικού χαρακτήρα για τους ανθρώπους που αγωνίζονται στους δρόμους, σημειώνοντας ότι περιμένουν να δουν έμπρακτα να εφαρμόζονται οι εξαγγελίες, ενώ δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν, καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, όχι στα μπλόκα, αλλά με προτάσεις και έλεγχο. Ζητάμε το αυτονόητο, ανέφεραν, δηλαδή το δικαίωμα στην παραγωγή, και δήλωσαν ότι το βασικό ερώτημα παραμένει και οφείλει να απαντηθεί: τι πρωτογενή τομέα θέλουμε, με βάση παραγωγική ή διαχειριστική;

πηγή: ΑΥΓΗ