“Κυβερνητική φορολογική λαίλαπα για τους αγρότες”

Araxovitis Stavros

Araxovitis Stavros

άρθρο του Σταύρου Αραχωβίτη

 ______________________________________________________________________________________

Σε έναν μήνα αποχαιρετάμε το 2014, με την οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία και την κοινωνία σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και η οικονομική χρήση για την οποία θα συντάξουμε φορολογικές δηλώσεις τον Μάρτιο του 2015.

Το τρέχον οικονομικό έτος για τους αγρότες θα είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο. Η φορολογική λαίλαπα που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη και αυτήν την οικονομική ομάδα.

Έτσι, στη φορολογική δήλωση για τη χρήση του τρέχοντος έτους, οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση τα έσοδα μείον τα έξοδα που θα εμφανίσουν. Αυτό ισχύει για όσους τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, αλλά και για όσους δεν είχαν αυτήν την υποχρέωση.

Στα έσοδα υπολογίζονται όλες οι πωλήσεις που πραγματοποιούνται από τον παραγωγό, είτε με τιμολόγια πώλησης που εκδίδει ο ίδιος είτε με τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων που εκδίδει ο αγοραστής–έμπορος που αγοράζει τα προϊόντα του. Επίσης, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, στα έσοδα περιλαμβάνονται και οι κάθε είδους επιδοτήσεις που έλαβε ο παραγωγός μέσα στο 2014.

Στα έξοδα περιλαμβάνονται τα τιμολόγια αγοράς γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα, εφόδια κλπ), τα καύσιμα, τα μηχανήματα και τα εργατικά. Τα μηχανήματα μπορούν να περαστούν στις αποσβέσεις και να επιμεριστεί η δαπάνη στα επόμενα έτη. (Αναγνωρίζονται και δαπάνες με απλές αποδείξεις, φτάνει αυτές να μην υπερβαίνουν τα 100 ευρώ).

Η διαφορά των εσόδων – εξόδων θεωρείται «καθαρό» εισόδημα και φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ!

Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής:

1. Εργατικά. Για να τεκμηριωθούν εργατικά έξοδα θα πρέπει να αποδεικνύονται είτε με εργόσημα είτε με αποδείξεις παροχής αγροτικών υπηρεσιών. Τα προβλήματα είναι πολλά σχετικά με αυτό: α) Θα πρέπει ο εργαζόμενος (εργάτης γης) να διαθέτει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, δηλαδή να είναι νομιμοποιημένος για εργασία στη χώρα μας. Οι οικονομικοί μετανάστες που έρχονται για μια καλύτερη τύχη στην «Ευρώπη των ονείρων» τους, δεν μπορούν να εργαστούν στα ελληνικά χωράφια γιατί δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγραφα. β) Έστω ότι υπάρχει διαθεσιμότητα ελλήνων ή αλλοδαπών εργατών γης που διαθέτουν ΑΦΜ, θα πρέπει να διασφαλιστεί η συναίνεσή τους να αμειφθούν με εργόσημο. Ο λόγος που πιθανότατα θα αρνηθούν είναι ότι θα υποστούν οι ίδιοι φορολογική επιβάρυνση. γ) Ο παραγωγός θα πρέπει να πληρώσει μεγαλύτερο τίμημα για την αμοιβή των εργατών γης μέσω εργοσήμου, προκειμένου αυτοί να λάβουν καθαρά την προσυμφωνημένη αμοιβή.

2. Από το πρώτο ευρώ. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο, συνεπώς το «καθαρό» εισόδημα θα φορολογείται με 13% από το πρώτο, κιόλας, ευρώ!

Όλα αυτά φανερώνουν ξεκάθαρα ότι στόχος της φορολόγησης με έσοδα – έξοδα των αγροτών γίνεται με γνώμονα αποκλειστικό την είσπραξη επιπλέον φόρων, ακυρώνοντας τα όποια θετικά στοιχεία μπορούσε καλοπροαίρετα να αναζητήσει κάποιος.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια με τις μνημονιακές φορομπηχτικές πολιτικές. Να θυμίσουμε μόνο ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέβει κατά 60% από το 2008!

Επόμενη συνέπεια, που παρατηρείται ήδη στα χωράφια και απασχολεί έντονα τις συζητήσεις στα καφενεία των χωριών, είναι η έλλειψη εργατών γης για τη συγκομιδή της φετινής παραγωγής. Υπό την πίεση της φορολόγησης από τη μία και την αναγκαιότητα για νομιμότητα από την άλλη, διαπιστώνεται δυσκολία να βρεθεί ικανός αριθμός εργατών γης. Οι διαθέσιμοι εργάτες γης που διαθέτουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, διαβλέποντας και αυτοί τη φορολογική τους πίεση και την έλλειψη εργατικών χεριών, ωθούν τα ημερομίσθια σε υψηλότερα επίπεδα, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής. Σχετική ερώτηση στη βουλή κατατέθηκε πρόσφατα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στις 14/11/2014.

Λύσεις για το πρόβλημα αυτό υπάρχουν, φτάνει να υπάρχει και η ανάλογη βούληση για εφαρμογή των λύσεων αυτών:

Απλοποίηση διαδικασιών για παροχή άδειας διαμονής, υπό προϋποθέσεις, σε μετανάστες. Η λύση αυτή θα έδινε και μια διέξοδο στο μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού, στο οποίο είναι εγκλωβισμένη η χώρα με την εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ.

Αφορολόγητο όριο και στους αγρότες στα 12.000 ευρώ. Αυτό αποτελεί βασική θέση και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάζεται στις προγραμματικές μας θέσεις.

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και τα κτίσματα που εξυπηρετούν τη γεωργική παραγωγή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση αλλά και τη γνώση να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και της ελληνικής κοινωνίας, που στενάζει από τις αδιέξοδες πολιτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.