Κυκλοφοριακό Σπάρτης: Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος
__________________________________________________________

Μεσημέρι, 23 Ιουνίου
Μια από τις πάμπολλες καθημερινές εικόνες του κυκλοφοριακού κομφούζιου που επικρατεί στη Σπάρτη: Δυο τουριστικά λεωφορεία, γεμάτα επιβάτες, που έρχονταν από Παλαιολόγου, αδυνατούν, λόγω παράνομου παρκαρίσματος, να στρίψουν στην άνοδο της Όθωνος –Αμαλίας, αναγκάζονται να κάνουν μανούβρες εν μέση οδώ και δημιουργείται μποτιλιάρισμα στην Παλαιολόγου και στις κάθετες σ’ αυτήν οδούς, με κορναρίσματα, ένταση κι όλα τα συναφή.

Το κυκλοφοριακό έχει εξελιχθεί (δυστυχώς) στο υπ’ αριθμ. 1 πρόβλημα της πόλης της Σπάρτης, το οποίο υποβαθμίζει δραματικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και αποσυντονίζει την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πόλης (κι όχι μόνο), με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται. Συγχρόνως δίνει στην πόλη μιαν όψη απεχθή που αυτομάτως την κατατάσσει στη χορεία των προς αποφυγήν πόλεων.

Το γεγονός ότι αυτή η δυσμενής πραγματικότητα υφίσταται σε μια πόλη που διαθέτει ένα άψογα χαραγμένο ρυμοτομικό σχέδιο, στο οποίο μπορούν να γίνουν σοβαρές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις βελτίωσης, κάνει τις ευθύνες των αρχόντων της αλλά και των πολιτών της ακόμα μεγαλύτερες.

Ο δήμαρχος Σπάρτης πρέπει άμεσα και δημόσια να ενημερώσει τους δημότες για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η κυκλοφοριακή μελέτη που είχε αναθέσει ο δήμος Σπάρτης επί εποχής Σαράντου Αντωνάκου και η οποία (σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου κ. Β. Βαλιώτη) έχει παραληφθεί, αλλά -φευ- αναπαύεται στα συρτάρια του δήμου Σπάρτης.

Η αντιπολίτευση, επίσης, του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης πρέπει κι εκείνη ν’ απαντήσει γιατί δεν ανεβάζει στη θεματολογία των συνεδριάσεων τέτοια σημαντικά θέματα για την πόλη, όπως το «κυκλοφοριακό» και η μη εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης που έχει παραληφθεί. Η ανοχή συνιστά, ουσιαστικά, πολιτική συνενοχή.

Ως πότε οι δημότες θα πληρώνουν μελέτες οι οποίες δεν εφαρμόζονται, αλλά μένουν στα αζήτητα;
Υπάρχει συνέχεια σ’ αυτόν το δήμο ή η κάθε δημοτική αρχή χορεύει το δικό της χορό;