Λάβρος ο ΕΟΣ Σπάρτης εναντίον Αλεξάκου!

Alexakos Xristos

Alexakos Xristos

Για ανεύθυνες πολιτικές κορώνες και παραπολιτικά παιχνίδια του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ελπίδα”, Χρήστου Αλεξάκου, κάνει λόγο η ακόλουθη ανακοίνωση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης:

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης ο κ. Αλεξάκος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, για ανεξήγητους λόγους αμφισβήτησε την προσφορά αλλά και το έργο του συλλόγου μας με αφορμή την πρόσκληση που του απευθύναμε για την παρουσία του στην 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Ιουλίου στον Πάρνωνα.

Μια εκδήλωση με πανθομολογούμενη επιτυχία, που πρόβαλε το λακωνικό Πάρνωνα στην πανελλήνια ορειβατική κοινότητα, και την οποία τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ο δήμαρχος Σπάρτης, όσο και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι –πλην του πολυάσχολου, ως φαίνεται, κ. Αλεξάκου.

Είναι δικαίωμα, βεβαίως, του προαναφερθέντος κυρίου, ως αιρετού, να ελέγχει και να ζητά εξηγήσεις από τη δημοτική σρχή και γενικότερα ό,τι απορρέει από το ρόλο του. Δεν έχει όμως ούτε την ηθική νομιμοποίηση, ούτε και κανένα άλλο δικαίωμα να ισοπεδώνει συκοφαντώντας και να προσβάλλει έναν ολόκληρο σύλλογο που έχει αφήσει και αφήνει καθημερινά το στίγμα της δράσης και της κοινωνικής του προσφοράς σύμφωνα με τις καταστατικές του αρχές και λειτουργία, και να τοποθετείται με υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίχθηκε από το δήμο Σπάρτης για αυτή την εκδήλωση.

Ο ΕΟΣ Σπάρτης ευχαριστεί το δήμο Σπάρτης για τη διαχρονική εμπιστοσύνη και έμπρακτη –ηθική και υλική– στήριξη των πρωτοβουλιών του και δηλώνει πως θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του, όχι, βεβαίως, μόνο χάριν των μελών του, αλλά και για το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας. Αδιαφορεί δε παντελώς για τις ανεύθυνες πολιτικές κορώνες του κ. Αλεξάκου, δηλώνοντας απλώς πως ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης δεν είναι ο προνομιακός χώρος για την άσκηση του εκκολαπτόμενου πολιτικού νεοσσού στα (παρα)πολιτικά παιχνίδια.

Τέλος, όσον αφορά την «απειλή» του για την («εύκολη») δημιουργία εκ μέρους του, άλλου συλλόγου, του δηλώνουμε ευθαρσώς: καλώς να το πράξει!

Θα έπρεπε, ίσως, να έχει περισσότερο συγκρατημένη γλώσσα μιλώντας για έναν ιστορικό σύλλογο που φέρει με περηφάνεια και αίσθηση ευθύνης το αίμα του συνιδρυτή, το 1937, και πρώτου προέδρου του, γιατρού Χρήστου Καρβούνη, στο βωμό θυσίας των 118, στο Μονοδέντρι.

Θα έπρεπε, ίσως, να έχει περισσότερο συγκρατημένη γλώσσα μιλώντας για έναν σύλλογο που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη και την αγάπη του ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

Θα έπρεπε, ίσως, να έχει περισσότερο συγκρατημένη γλώσσα μιλώντας για έναν σύλλογο που πριν λίγα χρόνια τιμήθηκε ως η πιο δραστήρια οργάνωση στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς στο νομό μας.

Θα έπρεπε, ίσως, να έχει περισσότερο συγκρατημένη γλώσσα μιλώντας για έναν σύλλογο με ενεργή εθελοντική ομάδα ορεινών διασώσεων, ενταγμένη στον κρατικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας και με πολυετή επιχειρησιακή δράση σε επιχειρήσεις διάσωσης στα βουνά της περιοχής μας –και όχι μόνο.

Θα έπρεπε, ίσως, να έχει περισσότερο συγκρατημένη γλώσσα μιλώντας για έναν σύλλογο που οι εθελοντές του βρέθηκαν στα πύρινα μέτωπα, όταν ο ίδιος, αλήθεια, βρισκόταν πού;

Θα έπρεπε, ίσως, να έχει περισσότερο συγκρατημένη γλώσσα μιλώντας για έναν σύλλογο που πρωτοστάτησε σε σχεδιασμούς και προγράμματα για την προστασία, ανάδειξη και ήπια ανάπτυξη και αξιοποίηση των ορεινών μας όγκων.

Θα έπρεπε, ίσως, να έχει περισσότερο συγκρατημένη γλώσσα –και πιο ανοιχτά αυτιά για να είχε πληροφορηθεί για τις στέρεες και ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας που έχει χτίσει βήμα-βήμα ο σύλλογός μας με τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την έκταση του Πάρνωνα, του Ταΰγετου και της Λακωνίας ολόκληρης. Για τις σχέσεις σεβασμού και εκτίμησης από τον ορειβατικό κόσμο όλης της Ελλάδας για την πρωτοπόρα και συνεπή δράση του στον τομέα της δημιουργίας δικτύων πεζοπορικών διαδρομών. Για την αναγνώριση από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις, με τις οποίες συστρατεύτηκε ενάντια στις μεγάλες απειλές για το φυσικό περιβάλλον. Για την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία με την οποία συνεργάζεται επί σειράν ετών με θεσμικούς φορείς του τουρισμού –τομέα που εσχάτως ανακάλυψε ο κ. Αλεξάκος και με περισσό θράσος μας καλεί για να μας δείξει «τα αμπελοχώραφά» μας.

Αλλά, βεβαίως, δεν απαιτούσαμε να τα γνωρίζει αυτά ο κ. Αλεξάκος, αφού, έτσι και αλλιώς, είναι περαστικός από την Σπάρτη και μας «τιμά» με την παρουσία του από καιρού εις καιρόν.

Εμπρός λοιπόν κ. Αλεξάκο : «πεδίον δόξης λαμπρόν» για προκλήσεις και συγκρίσεις!”.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΣ κ.κ. Βασίλης Γεωργιάδης, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Κώστας Λαγανάς, Κωνσταντίνος Μασγανάς, Παναγιώτης Παππάς, Λία Λιάκου, Παναγιώτης Μηνακάκης και Τάσος Κουναβέλης.