Βιοκαλλιεργητές: Επιστολή σε Σαμαρά – Βενιζέλο

viologikes kalliergeies

viologikes kalliergeies

Στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης απευθύνονται με επιστολή οι βιοκαλλιεργητές του νομού, θέλοντας να θέσουν υπόψιν τους τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Ένωσή τους και τα οποία, παρόλες τις προσπάθειες σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, δεν έχουν αντιμετωπιστεί:

“Κύριοι, ακούμε εδώ και 3-4 χρόνια όλους σας να μιλάτε για ανάπτυξη και ειδικά μέσω του πρωτογενούς τομέα. Ίσως όμως δεν έχετε τη σωστή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει με τις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης σε επίπεδο αιρετής Περιφέρειας καθώς και σε επίπεδο Αποκεντρωμένης. Σας ενημερώνουμε ότι θα ήμασταν ευχαριστημένοι, εάν τα θέματα και τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια μας βάδιζαν έστω και με ρυθμούς χελώνας.

Δυστυχώς για εμάς, η ΔΑΟΚ [Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής] Λακωνίας καθώς και η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια είναι στελεχωμένες με τρεις υπαλλήλους έκαστη, οι οποίοι έχουν να ασχοληθούν και να διεκπεραιώσουν χιλιάδες φακέλους που αφορούν νέους αγρότες, σχέδια βελτίωσης, βιοκαλλιεργητές, άδειες κτηνοτρόφων για σταβλικές εγκαταστάσεις, αγρότες ολοκληρωμένης διαχείρισης, φακέλους πληρωμών κ.ά. Αποτέλεσμα αυτού, και συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατικής διαδικασίας, όλα τα ανωτέρω να βαλτώνουν. Οι υπεύθυνοι από πλευράς Περιφέρειας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι δεν μπορούν να πιέσουν τους λίγους υπαλλήλους που υπηρετούν, λόγω του ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις εάν τυχόν γίνει κάποιο λάθος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν το 2009 προσπαθούν να πληρωθούν δεύτερη και τρίτη δόση εδώ και 15 μήνες, οι δε φάκελοι των βιοκαλλιεργητών (υπογραφή συμβάσεων) παραμένουν όνειρο απατηλό εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ζημιώνονται και οι χαμηλές απορροφήσεις να οδηγούν σε κίνδυνο απώλειας των κονδυλίων.

Αξιότιμοι κύριοι, με τα δεδομένα αυτά δεν υπάρχει ανάπτυξη στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, οι δε συνάδελφοι αγρότες έχουν εξαντλήσει όλα τους τα περιθώρια, βρίσκονται σε απόγνωση και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η υπερφορολόγηση των αγροτών, η μη χρηματοδότηση επενδύσεων και καλλιέργειας από την Τράπεζα Πειραιώς, το χαράτσι που επιβλήθηκε από την “Γαία” για τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης αγροτών (επισημαίνεται ότι μόνο από τη Λακωνία πληρώθηκαν 1.200.000 ευρώ εκβιαστικά και με την απειλή προς τους αγρότες της μη πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης), όπως εκβιαστικά ζητήθηκε η υπογραφή εξουσιοδότησης προς την “Γαία” να διαχειρίζεται έως το 2020 τα δικαιώματα των αγροτών, μέρος των οποίων εισέπραξε καταπατώντας τις οδηγίες της ΕΕ. Η αύξηση του κόστους τα τελευταία χρόνια -σε ενέργεια, πετρέλαιο, διόδια, λιπάσματα, φυτοπροστασία- από 30% έως 50% και η έλλειψη ρευστότητας καθιστούν την καλλιέργεια απαγορευτική σε εμάς τους βιοκαλλιεργητές ακόμη περισσότερο. Πίσω από όλα αυτά είναι η τράπεζα Πειραιώς, η οποία εν μια νυκτί μετέτρεψε μονομερώς τα παλαιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας από καλλιεργητικά και επιχειρηματικά σε καταναλωτικά με δυσβάσταχτο επιτόκιο. Δεν νομίζετε ότι τους δώσατε πολλά δικαιώματα και ότι ήρθε η ώρα να τους βάλετε στη θέση τους τραβώντας τους λίγο το αυτί;! Στο κάτω κάτω η αναχρηματοδότηση των τραπεζών προέρχεται από χρήματα που επιβαρύνεται ο λαός μας και κατ’ επέκτασιν και εμείς οι αγρότες. Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς δεν αποδέχεται τη νομοθεσία που ισχύει για τους αγρότες, λέγοντας ότι αυτοί έχουν τη δική τους πολιτική, ενώ εμείς θα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους; Ποιος διοικεί τελοσπάντων αυτή τη χώρα, οι τράπεζες ή η κυβέρνηση;

Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Αντιπρόεδρε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δείτε τα θέματα με προσοχή και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας. Οφείλετε και πρέπει να κρατήσετε ζωντανό τον πρωτογενή τομέα προς όφελος των ελλήνων και ακόμα ειδικότερα τον, μέχρι σήμερα κατατρεγμένο, τομέα των βιοκαλλιεργητών. Ο Θεός μάς χάρισε απλόχερα τις καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας από όλους τους ευρωπαίους, η Ελλάδα μπορεί να είναι ποιοτική και η Λακωνία και θέλει και μπορεί!

Κλείνοντας, να σας ευχαριστήσουμε για την υπομονή σας καθώς και για τις αναμενόμενες ενέργειες και παρεμβάσεις σας, και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση”.

Η επιστολή κοινοποιείται ακόμη στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, με την οποία η Ένωση Βιοκαλλιεργητών του νομού είχε συναντηθεί πρόσφατα προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων και τα ανωτέρω προβλήματα.