Λακωνία: Κοινωνική σύμπραξη για την επισιτιστική βοήθεια απόρων

syskepsi (1)

syskepsi (1)

Μετά από πρόσκληση της αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμαντίας Τζανετέα πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Ιανουαρίου, σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δήμων, της εκκλησίας και κοινωνικών φορέων, στο διοικητήριο Λακωνίας, με θέμα την προετοιμασία των ενεργειών για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020».

Συμμετείχαν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για θέματα κοινωνικής πολιτικής Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Θεοφάνης Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Θεόδωρος Μπόλλας, ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης, η κ. Ζωή Νερατζουλάκη ως εκπρόσωπος του δήμου Μονεμβασίας, εκπρόσωποι της ιεράς μητρόπολης Μονεμβασίας & Σπάρτης, της ιεράς μητρόπολης Μάνης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Σωματείου ΑμεΑ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του δήμου Σπάρτης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι εκπρόσωποι των φορέων ομόφωνα διαπίστωσαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος και συμφώνησαν στη δημιουργία κοινωνικής σύμπραξης με επικεφαλής εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει την υποβολή προς έγκριση πράξεων μόνο μέσω κοινωνικών συμπράξεων. Σημειώνεται ότι οι κοινωνικές συμπράξεις θα καλύπτουν τις ανάγκες των ωφελουμένων με γεωγραφική μονάδα αναφοράς την Περιφερειακή Ενότητα. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι συγκροτείται μια κοινωνική σύμπραξη ανά περιφερειακή ενότητα. Από τη διαδικασία διαβούλευσης για τη συγκρότηση της κοινωνικής σύμπραξης θα αναδειχθούν περίπου 70 κοινωνικές συμπράξεις στις διάφορες περιοχές παρέμβασης σε όλη την Ελλάδα.

syskepsi

Η κ. Τζανετέα εξέφρασε την ικανοποίησή της και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαβούλευση, που είχε ως αποτέλεσμα την καταρχήν συμφωνία. Σε δήλωσή της τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της φτωχοποίησης, που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνεργατικά και πολύπλευρα: Μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως αυτό, από ίδιους πόρους και μέσα από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Και βέβαια σχεδιασμένα, μέσα από μελέτη και συντονισμό, και όχι αποκομμένα και αποσπασματικά, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων».