Λακωνία: Νέα εμφάνιση του ιού της τριστέτσας

esperidoeidi

esperidoeidi

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Λακωνίας ανακοίνωσε νέα εμφάνιση του ιού της τριστέτσας στην περιφερειακή μας ενότητα, αυτή τη φορά σε αγροτεμάχιο στην τοπική κοινότητα Περιστερίου του δήμου Ευρώτα.

Υπενθυμίζεται ότι η ασθένεια για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στη Λακωνία το 2007, σε κτήμα στην περιοχή Αγίου Ανδρέα Βλαχιώτη του τότε δήμου Έλους, σε μανταρινιές ποικιλίας Clemenpons. Η τότε επιτροπή η οποία είχε συσταθεί με απόφαση νομάρχη προέβη σε καταστροφή με καύση όλου του κτήματος.

Τον Ιούλιο του 2011 σε φυτώριο της ΤΚ Περιστερίου εντοπίστηκε ο ιός σε φυτώριο, σε δενδρύλλια κλημεντίνης, και η ΔΑΟΚ σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας προέβη σε καταστροφή με καύση όλης της φυτωριακής μονάδας.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, στην εστιακή ζώνη που οριοθετήθηκε με απόφαση περιφερειάρχη, φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της υπηρεσίας για τρία συναπτά έτη διενήργησαν δειγματοληψίες. Δυστυχώς σε επίσημη δειγματοληψία σε αγροτεμάχιο ευρισκόμενο στην εστιακή ζώνη, σε απόσταση περίπου 400μ από το φυτώριο, διαπιστώθηκε προσβεβλημένο δένδρο πορτοκαλιάς ποικιλίας Navelina σε υποκείμενο νεραντζιάς.

Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή καταστροφής για τη λήψη επισήμων μέτρων στο αγροτεμάχιο και έχει γίνει νέα οριοθέτηση ζωνών.

Επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση νέων ή επανεμβολιαζομένων φυτειών εσπεριδοειδών χωρίς την ενημέρωση της ΔΑΟΚ, η αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους εγκυμονεί κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 2147/52 (Α΄ 155).

Δειγματοληψίες διενεργούνται από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της ΔΑΟΚ την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 27313 63332-329.