Λακωνία: Οκτώ άτομα κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και απάτες

Οκτώ περιπτώσεις απατών και τρεις απόπειρες απατών, που είχαν συμβεί στη Λακωνία από τις 23/5/2019 έως και τις 28/5/2019, εξιχνιάστηκαν μετά από έρευνα του αστυνομικού τμήματος Μολαών, σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Ευρώτα. Για τις υποθέσεις κατηγορούνται οκτώ άτομα, ηλικίας από 22 έως 73 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση και απάτη, που περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους.

Οι κατηγορούμενοι επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με επιχειρηματίες και προσποιούμενοι ευρέως γνωστά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, προέβαιναν σε παραγγελίες προϊόντων ή χρήσης υπηρεσιών και στη συνέχεια ισχυριζόμενοι ότι είχαν καταβάλει στους λογαριασμούς των επιχειρηματιών υψηλότερο χρηματικό ποσό σε σχέση με το συμφωνηθέν αντίτιμο, ζητούσαν να τους επιστραφούν τα χρήματα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα με τον τρόπο αυτό αποκόμισαν πάνω από 25.000 ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών (“αχυράνθρωπων” – ghost persons).

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Σπάρτης. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το αστυνομικό τμήμα Μολάων για την ταυτοποίηση των συνεργών των ανωτέρω και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης.