Με την καθιερωμένη λαμπρότητα εορτάστηκε το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαρτίου η Σύναξη των Λακώνων Αγίων στον ενοριακό περικαλλή ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης. Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων αγίων καθιέρωσε ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του ΙΝ Αγίου Νικολάου, πού έγιναν τη 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την ιερή εικόνα των Λακώνων Αγίων φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους εικοσιτέσσερις συγκεκριμένους αγίους και αγίες της εκκλησίας μας.

Το Σάββατο το απόγευμα έγινε με μεγαλοπρέπεια η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Οσίου Λεοντίου του Μονεμβασιώτου και στη συνέχεια τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του σεβ. μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών της ιεράς μητροπόλεως.

ypodoxi

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού ο σεβασμιώτατος χειροθέτησε αρχιμανδρίτη τον π. Ευσέβιο Ρασσιά, εφημέριο Πελλάνης και αρχιερατικό επίτροπο Καστορείου, ευχόμενος να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την καρποφόρα διακονία του προς το λαό του Θεού.

Το θείο λόγο κήρυξε ο ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος Κονίδης, ο οποίος προέτρεψε το εκκλησίασμα να παραδειγματιστεί από την πνευματικότητα και τη θυσιαστική αγάπη των Λακώνων Αγίων.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν η ακολουθία του όρθρου, η αρτοκλασία και στη συνέχεια αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή αρκετών κληρικών από την ευρύτερη περιοχή. Επίκαιρα μίλησε ο ιεροκήρυκας της μητροπόλεως πανοσ. αρχιμ. π. Ευστάθιος Πορφύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στους Λάκωνες Αγίους τονίζοντας ότι αποτελούν σημείο αναφοράς για το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας, αφού μέσω αυτών αντλείται πίστη και δύναμη, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο βίο του Οσίου Λεοντίου του «Μονεμβασιώτη» με αφορμή την παρουσία του ιερού του λειψάνου. Με την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας ο κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε κλήρο και λαό για τη συμμετοχή τους στον εορτασμό, ενώ ευχήθηκε σε όλους τους Λάκωνες να έχουν την ευλογία και την προστασία των τοπικών Αγίων.

πηγή: immspartis.gr