Λαμπρός εορτασμός των Λακώνων Αγίων

eortasmos Lakonon Agion (4)

eortasmos Lakonon Agion (4)

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα εορτάστηκε το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου η Σύναξη των λακώνων αγίων στον ενοριακό περικαλλή ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης. Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων αγίων καθιέρωσε ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του ΙΝ Αγίου Νικολάου, που έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την ιερή εικόνα των λακώνων αγίων φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους είκοσι τέσσερις συγκεκριμένους αγίους και αγίες της εκκλησίας μας.

eortasmos Lakonon Agion (6)

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν η ακολουθία του όρθρου, η αρτοκλασία και στη συνέχεια αρχιερατικό συλλείτουργο με τη συμμετοχή των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονος, και Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευσταθίου. Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου αναφέρθηκε στους λάκωνες αγίους, που κοσμούν την ορθοδοξία, τονίζοντας ότι αποτελούν σημείο αναφοράς για το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας, αφού μέσω αυτών αντλείται πίστη και δύναμη. Ο κ. Παντελεήμων, ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τον κ. Ευστάθιο για την ευγενική πρόσκληση, που του έδωσε την ευκαιρία, εκτός απ’ το να συμπροσευχηθεί, να επισκεφθεί για άλλη μια φορά τον τόπο που αγάπησε και στον οποίο δέχθηκε τους δύο πρώτους βαθμούς της ιεροσύνης.

Από την πλευρά του, ο σεπτός ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε κλήρο και λαό για τη συμμετοχή του στον εορτασμό, ιδιαιτέρως δε τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, που είναι καύχημα και αδελφός της ιστορικής ιεράς μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, της ελλαδικής εκκλησίας, αλλά και της μητροπόλεως την οποία ποιμαίνει. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε σε όλους τους λάκωνες να έχουν την ευλογία και την προστασία των τοπικών αγίων.

Το Σάββατο το απόγευμα είχε τελεσθεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών από την ιερά μητρόπολή μας. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης π. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγιότητα και πώς αυτή μπορεί να κατακτηθεί στην εποχή μας.

Στον αρχιερατικό εσπερινό συμμετείχαν ο βουλευτής Λακωνίας και τέως υφυπουργός κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μακρής και ο νέος αστυνομικός διευθυντής Λακωνίας κ. Γεώργιος Μαρουδάς.

eortasmos Lakonon Agion (3)

Ολοκληρώνοντας να σημειώσουμε ότι στη χορεία των λακώνων αγίων ανήκουν οι:

– Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε» (26 Νοεμβρίου)

– Άγιος Θεόκλητος Λακεδαιμονίας (1 Δεκεμβρίου)

– Άγιος Λεόντιος ο εκ Μονεμβασίας (11 Δεκεμβρίου)

– Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (Β΄ Κυριακή Νηστειών)

– Άγιος Γεώργιος ο εν Μαλεώ ασκήσας (4 Απριλίου)

– Άγιος Γρηγόριος ο εκ Μυστρά (Κυριακή Αγίων Πάντων)

– Αγία Υπομονή (29 Μαΐου)

– Άγιος Θωμάς ο εν Μαλεώ ασκήσας (7 Ιουλίου)

– Άγιος Ηλίας ο Νέος (823 – 903) – (17 Αυγούστου)

– Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης (21 Οκτωβρίου)

– Όσιος Σεραπίων ο Σινδόνιος (21 Μαρτίου)

– Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Θεοφάνης, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Οσία Μάρθα Μονεμβασίας (5 Μαΐου)

– Άγιος Παύλος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Θεόδωρος Κυθήρων (12 Μαΐου)

– Άγιος Ρωμανός επί την σκλέπαν (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Ισίδωρος Βουχειράς, Πατριάρχης Κων/πόλεως (μέση παραπομπής – Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Φώτιος Μονεμβασίας, Επίσκοπος Κιέβου (27 Μαΐου & 2 Ιουλίου)

– Άγιος Ρωμανός ο νεομάρτυς εκ Δημηνίτσης (6 Ιανουάριου)

– Άγιος Γαλακτίων εξ Αναβρυτής (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Νεόφυτος ο νεομάρτυς, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Μήτρος ή Δημήτριος ο Πελοποννήσιος (28 Μαΐου)

– Άγιος Ιωάννης ο νεομάρτυς εκ Τουρκολέκα (16 Οκτωβρίου)

πηγή: www.immspartis.gr

eortasmos Lakonon Agioneortasmos Lakonon Agion (1)eortasmos Lakonon Agion (2)eortasmos Lakonon Agion (5)