Λαϊκή Συσπείρωση για απορρίμματα Πελοποννήσου: “Ολοκληρώνουν το έγκλημα παράδοσης της διαχείρισης στο μεγάλο κεφάλαιο”

Εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνέντευξη για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων:

laiki syspirosi“Μεθαύριο την Τετάρτη 20/9 θα συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο με θέμα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου για να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, ώστε ο περιφερειάρχης μαζί με την κυβέρνηση και την ΤΕΡΝΑ να υπογράψουν τη σύμβαση σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στον μονοπωλιακό όμιλο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μας έχει δοθεί η προγραμματική σύμβαση, την κρύβουν γιατί θέλουν να κρύψουν το αντιλαϊκό της περιεχόμενο.

Το 2012-2013 η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με αδιαφάνεια και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, διαμόρφωσε τη σύμβαση ΣΔΙΤ που παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με όρους και προϋποθέσεις μακροχρόνιας εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρεία, με μεγάλο οικολογικό και οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα.

Αρνιόντουσαν τότε να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο της ΣΔΙΤ, γιατί ήθελαν να κρύψουν το μεγάλο κόστος που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα για τις εγκαταστάσεις, 174,3 εκατομμύρια ευρώ, τα πανάκριβα τέλη, 80,3 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα παραδίδεται στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ, συν ΦΠΑ 24%, συν ρήτρες ποιότητας και ποσότητας, συν κόστος μεταφοράς. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας από το 2012 ακόμα με βάση όσα στοιχεία είχαμε για συνολικό κόστος διαχείρισης γύρω στα 150 ευρώ τον τόνο.

Ήθελαν να κρύψουν πως τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το τεράστιο κόστος για την ενδιάμεση διαχείριση που εξυπηρετεί την ΤΕΡΝΑ γιατί θα συγκεντρώνει τα απορρίμματα από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεών της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθόρισε το κόστος της ενδιάμεσης διαχείρισης σε 103,35 εκατομμύρια ευρώ.

Ήθελαν να κρύψουν πως αυτή η πανάκριβη δήθεν σύγχρονη διαχείριση θα θάβει τουλάχιστον το 52% των εισερχόμενων απορριμμάτων, ότι άνοιξαν το δρόμο για την καρκινογόνο καύση.

Τώρα κρύβουν την προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ γιατί δεν θέλουν να μάθει ο κόσμος τι του ετοιμάζουν.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ απουσίαζαν ορκισμένοι διαφωνούντες με τη ΣΔΙΤ, άλλοι ήταν εκεί και αποχώρησαν, δήμαρχοι ή εκπρόσωποι δήμων ψήφισαν ΥΠΕΡ ενώ είχαν ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων ΚΑΤΑ της ΣΔΙΤ. Τέτοιες και χειρότερες αθλιότητες θα χρησιμοποιήσουν και την Τετάρτη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε οι 14 πρόθυμοι να αποφασίσουν να ολοκληρωθεί το έγκλημα.

Όσο και να προσπαθούν να κρύψουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ΣΔΙΤ και ιδιαίτερα τους καινούργιους αντιλαϊκούς όρους που ετοίμασαν τώρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, να είναι βέβαιοι ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Εμείς θα τους αποκαλύψουμε.

Κυριολεκτικά με το τσιγκέλι βγάλαμε στη φόρα όλες τις εγκληματικές διατάξεις της ΣΔΙΤ.

Τώρα θα ξεσκεπάσουμε και ό,τι κρύβει η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΦΟΔΣΑ”.