Λαϊκή Συσπείρωση Μονεμβασίας: “Απαξιώνουν τη γη των κατοίκων για χάρη των ανεμογεννητριάδων”

Επερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις για τα αιολικά πάρκα και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη κατέθεσε η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελένη Αναγνωστοπούλου προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μονεμβασίας.

Αναλυτικά στην επερώτηση αναφέρονται τα εξής:

“Αρχίζει πλέον να βιώνουμε τ’ αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μετατροπή της χερσονήσου Μαλέα σε ένα απέραντο βιομηχανικό αιολικό πάρκο, με δεκάδες προς το παρόν ανεμογεννήτριες, με τεράστιους εκβραχισμούς για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς της ενέργειας, με ένα δάσος στην πορεία πυλώνων και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης.

Ένα μόνο στοιχείο αρκεί. Για να στεριώσει μια ανεμογεννήτρια απαιτούνται 300 τόνοι σίδερο και 400m3 μπετόν. Ανάθεμα που θα μείνει στις επόμενες γενιές όπως έχει γίνει στη νότιο Εύβοια.

Μόνο στο δήμο μας έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) 17 αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα συνολικής ισχύος 211 MW.

Από τα επτά αιολικά πάρκα που έχουμε στοιχεία τα τελευταία χρόνια της κρίσης με όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει οι ανεμογεννητριάδες επιχορήγηση – ζεστό χρήμα 49.264.148 ευρώ. Μόνο στο δήμο μας, σκεφθείτε πόσα στη Πελοπόννησο, πόσα σε όλη τη χώρα.

Πληρώνουν μια φορά λοιπόν τα λαϊκά στρώματα για να στηθούν τα αιολικά και ξαναπληρώνουν πάλι με το πανάκριβο ρεύμα, αφού όταν φυσάει και παράγεται ενέργεια αυτοί πληρώνονται σε τριπλάσια τιμή απ’ ότι κοστίζει η παραγωγή με λιγνίτη.

Με κάθε μέσο κυβερνήσεις κι επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν να λυγίσουν, να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους που αντιστέκονται σε αυτό το περιβαντολλογικό και οικονομικό έγκλημα. Με μηνύσεις κι αγωγές, με κινητοποίηση τεράστιων αστυνομικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό που παλεύει, με επίταξη κι απαξίωση των χωραφιών των κατοίκων όπως των 175 για να περάσουν τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ.

Έχετε ευθύνη σαν δημοτική αρχή, γιατί όχι μόνο δεν ξεσηκώνετε το λαό και δεν στηρίζετε όσους αγωνίζονται, αλλά στηρίζετε κι υλοποιείτε αυτή την πολιτική. Αποσύρατε στο παρά πέντε παλιές προσφυγές του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αντάλλαγμα τα «τριάκοντα αργύρια» που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα. Δεν διεκδικείτε ούτε το 3% τα ψίχουλα που είναι υποχρεωμένοι να δίνουν οι ανεμογεννητριάδες στους κατοίκους των χωριών που έχουν στηθεί τα αιολικά.

Ερωτάσθε κ. δήμαρχε:

Τι θα κάνει ο δήμος για να στηρίξει τους κατοίκους τώρα που κράτος κι επιχειρηματικοί όμιλοι, με ψίχουλα απαξιώνουν κι αρπάζουν τη γη τους με επίταξη λες κι έχουμε πόλεμο;

Πως θα στηρίξετε όσους αγωνίζονται και διώκονται από τους ανεμογεννητριάδες;

Θα αναθεωρήσετε τη στάση σας στο περιβαντολλογικό κι οικονομικό έγκλημα που συντελείται στη χερσόνησο του Μαλέα;

Θα διεκδικήσετε τα ψίχουλα του 3% που πρέπει να αποδοθούν στους κατοίκους των χωριών που έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα; Δώστε μας στοιχεία ανά τοπική κοινότητα πόσα οφείλονται; Πόσα έχουν αποδοθεί; Ποια έργα ανταποδοτικά έχουν γίνει σε αυτές τις κοινότητες;”.