Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: “Τα απορρίμματα παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων”

Την πλήρη αντίθεσή της στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των αποβλήτων εκφράζει για μια ακόμη φορά η “Λαϊκή Συσπείρωση”, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

laiki syspirosi“Έπεσαν οι μάσκες στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, συμφωνούντες και δήθεν «διαφωνούντες» αριστεροί και δεξιοί, οικολόγοι και οικολογούντες συμφώνησαν και επικύρωσαν τις επιλογές της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της ΤΕΡΝΑ για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Συμφώνησαν μέσα από τη ΣΔΙΤ να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους καπιταλιστές για να φτιάξουν τα εργοστάσια, τους ΧΥΤΥ και τις υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συμφώνησαν σε υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, για να έχει ο καπιταλιστής εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αφού τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν με τα 80 ευρώ τον τόνο στην πόρτα του καπιταλιστή, συν τα μεταφορικά, συν το ΦΠΑ, συν τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, συν την αποκομιδή.

Αποδεδείχθηκε ότι η διαπάλη κυβέρνησης και Περιφέρειας, Περιφέρειας και κάποιων δήμων ήταν το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ για τις υποδομές, την ενδιάμεση και τελική διαχείριση των απορριμμάτων.

Μόνη φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση των κομουνιστών δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για διαχείριση των απορριμμάτων από δημόσιο φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών σε κανένα στάδιο διαχείρισης, χωρίς αύξηση των ανταποδοτικών τελών, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, με υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, σε χωροθετημένους ΧΥΤΥ με επιστημονικά κριτήρια και με ευθύνη του κράτους. Μόνο τότε μπορεί να υπάρχει σεβασμός του περιβάλλοντος, να εξασφαλίζονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων”.