Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: “Φαρσοκωμωδία η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για τα απορρίμματα”

laiki syspirosi

Ανακοίνωση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Νίκου Γόντικα και Βαγγέλη Γούργαρη:

“• Αφού τρία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί και η Περιφέρεια διαβουλεύονταν (!!!) εν κρυπτώ με τους καπιταλιστικούς ομίλους για την παράδοση σε αυτούς της διαχείρισης των απορριμμάτων με εγγυημένη κερδοφορία.
• Αφού δυο χρόνια μετά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων διαβουλεύετο (!!!) και αυτή εν κρυπτώ με την ανάδοχο εταιρεία και τους άλλους ομίλους για το ξαναμοίρασμα της, τόσο κερδοφόρου για το κεφάλαιο, πίτας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
• Αφού είχαμε όλα αυτά τα τραγελαφικά με το ΦΟΔΣΑ (παραιτήσεις, μελετητής των 3.000 ευρώ, μεθοδεύσεις, αλλαγές στρατοπέδων κλπ).
• Αφού πέταξαν κάποιους δημάρχους έξω από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
• Αφού…

Έρχεται τώρα η Περιφέρεια να συγκαλέσει επιτροπή διαβούλευσης, που συγκρότησε με διαδικασίες fast track, για να επικυρώσουν αυτά που πέντε χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων συνδιαλέγονταν με τους καπιταλιστές και έχουν καταλήξει για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επιλογές που μεγαλώνουν σε βάθος και σε έκταση:
• Την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
• Την παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, με 100δες εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις του ανάδοχου και πολλαπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών για την εγγυημένη κερδοφορία του.
• Την πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο.
• Την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τη συνεχιζόμενη ανοχή απέναντι στη δραματική έλλειψη υποδομών διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων και στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου να σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του.

Όσοι δήμαρχοι και δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι άλλων φορέων, σέβονται στοιχειωδώς την αξιοπρέπειά τους, όσοι υποτίθεται ότι διαφωνούν με τις επιλογές και τακτικές Τατούλη, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη φαρσοκωμωδία-συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης και να επικυρώσουν με τη συμμετοχή τους προειλημμένες αποφάσεις. Τη στιγμή μάλιστα που πέντε χρόνια τώρα, που γινόντουσαν οι διαβουλεύσεις κυβερνήσεων – Περιφέρειας και καπιταλιστικών ομίλων, δεν είχαν καμιά ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση με ΣΔΙΤ ή χωρίς αυτές, με κεντρική ή αποκεντρωμένη διαχείριση, με τοπικά σχέδια ή με περιφερειακό σχεδιασμό, με τη μία ή την άλλη μέθοδο διαχείρισης, και πάλι κερδισμένο θα είναι το κεφάλαιο, αν δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του το μαζικό κίνημα με ξεκάθαρους ταξικούς στόχους, με προμετωπίδα:
• Όχι στην εμπορευματοποίηση του τομέα της διαχείρισης.
• Όχι στην παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
• Όχι στην παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του στη λύση και αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος”.