Λαϊκή Συσπείρωση Σπάρτης για μέτρα του δήμου κατά του Κορωνοϊού και Καπονικολό

Άμεση και κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν παρθεί και να αποφασισθούν τα μέτρα που χρειάζονται για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού στο ξενοδοχείο της Σπάρτης με τους πρόσφυγες, στους καταυλισμούς των ρομά, στους εργαζόμενους τους δήμου και τους δημότες. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά με τα παραπάνω κάνουν επίσης αναφορά στη στάση του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων που όπως λένε “καλύπτουν τον αντιδήμαρχό τους Δημήτρη Καπονικολό, νοσταλγό της Χούντας”.

Όπως αναφέρουν αναλυτικά:

Τα τελευταία γεγονότα στις δομές μεταναστών-προσφύγων στο δήμο Ερμιονίδας φωτίζουν, αυτό που η κυβέρνηση και οι δυνάμεις της στην τοπική διοίκηση (δήμαρχοι, περιφερειάρχες) προσπαθούν να κρατήσουν στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, την γύμνια των κρατικών μηχανισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας. Φωτίζουν με εκκωφαντικό τρόπο ότι δεν αρκεί μόνο η ατομική ευθύνη.

Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Ενώ υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη στο ξενοδοχείο την Μ. Πέμπτη, η κυβέρνηση αντί από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στους φιλοξενούμενους, επέλεξε να περιορίσει την παρέμβασή της μόνο στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού. Χρειάστηκε η τυχαία διάγνωση δύο ακόμη κρουσμάτων μετά από πέντε ημέρες, για να ξεκινήσει ο μαζικός έλεγχος.

Τι είναι όμως αυτό που «υπαγόρευσε» στην κυβέρνηση και στους μηχανισμούς του αστικού κράτους να δείξουν αυτή την ολιγωρία; Κατά τη γνώμη μας είναι η λογική «κόστους-οφέλους» για το κεφάλαιο, που αναπαράγει και προωθεί η ΕΕ και διατρέχει οριζόντια την πολιτική των κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη μέλη της και αφορά το σχεδιασμό του συστήματος υγείας, την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών «ατυχημάτων», τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και γενικότερα αφορά σε υποδομές, που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Μια λογική που όπως οι ίδιοι ομολογούν κυνικά στις εκθέσεις τους «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται «δίκαιες», αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους-οφέλους».

Εμείς κόντρα σε αυτή τη λογική καλούμε τα λαϊκά στρώματα του νομού μας μέσα από τα σωματεία τους και τους μαζικούς λαϊκούς φορείς να κάνουν στόχους πάλης:

Η κυβέρνηση να ενισχύσει τώρα με γενναία χρηματοδότηση τους δήμους του νομού μας, από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους, για την κάλυψη όλων των αναγκών, για τους μετανάστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο της πόλης μας, για τους ρομά που διαμένουν στους καταυλισμούς και γενικότερα για την προστασία του λαού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση να ενισχύσει με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης, και να καλύψει όλες τις ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όσο και τις δομές προσφύγων-μεταναστών. Να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το προσωπικό του.

Κλιμάκια γιατρών πρέπει να επισκεφθούν τώρα όλους τους καταυλισμούς των ρομά και των μεταναστών για να κάνουν εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν άλλα κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες.

Να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους των οικισμών των ρομά και των προσφύγων του ξενοδοχείου μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

Για τον σκοπό αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Σπάρτης θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση και κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν παρθεί και να αποφασίσει για μέτρα που χρειάζονται για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, στο ξενοδοχείο με τους πρόσφυγες, στους καταυλισμούς των ρομά, στους εργαζόμενους τους δήμου μας και γενικότερα στους δημότες μας.

Τέλος θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας και τους δημοτικούς του συμβούλους αν θα συνεχίσουν να καλύπτουν τον αντιδήμαρχό τους τον Δημήτρη Καπονικολό, ο οποίος μετά τις μισάνθρωπες και ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες που «βρώμισαν» την πόλη μας, επανήλθε την 21η Απριλίου δηλώνοντας νοσταλγός της Χούντας. Βέβαια όπως έκαναν και άλλοι ομοϊδεάτες του, και από το βήμα της Βουλής και μπροστά στον ανακριτή, στη συνέχεια δήλωσε δημόσια «…συγνώμη απο τον κύριο δήμαρχο μας Π. Δούκα και από τους δημοτικούς συμβούλους μας (…) και τους στεναχώρισα…». Ο καθένας με τις αξίες του. Κάποιοι για να μείνουν πιστοί στις ιδέες τους δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας και έχαναν και τη ζωή τους από τους ιδεολογικούς προγόνους του αντιδημάρχου και άλλοι στην παραμικρή δυσκολία μιξοκλαίνε.