Λαϊκή Συσπείρωση Σπάρτης: “Δεμένα τα χέρια των δημάρχων σε σχέση με τις προσλήψεις”

Ανακοίνωση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση για το Δήμο Σπάρτης”:

laiki syspirosi“Η αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.ά., προβλέπεται σε νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με στόχο τον «αποτελεσματικό έλεγχο» και την κατακρεούργηση των «δαπανών», αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων», που, μεταξύ άλλων, αποτελούν «κράχτη» για τους «επενδυτές», στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές.

Η κυβερνητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, έρχεται να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη νόμου της σημερινής κυβέρνησης, στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

> Η μεταφορά της ρευστότητας των φορέων στον «ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου», που διατηρεί ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός στην Τράπεζα της Ελλάδας.

> Από 01/3/2019 οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του «ενιαίου του λογαριασμού».

> Σε περίπτωση που προκύπτει συστηματική υπέρβαση του μέγιστου ορίου ρευστότητας, τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό με τη σειρά του καταρτίζει χρονοδιάγραμμα μεταφοράς «πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων» στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο φορέας υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για τη συμμόρφωσή του με το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.

> Σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης του φορέα» με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το Γενικό Λογιστήριο μπορεί να προχωρήσει στις ποινές που προβλέπονται στη νομοθετική διάταξη, όπως είναι η μη καταβολή των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την αρχική διάταξη που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του ενιαίου λογαριασμού, «παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα».

Στην ΚΕΔΕ δηλώσαμε μέσω της εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελπ. Παντελάκη ότι είναι συνειδητή επιλογή αυτή, και, σε ό,τι αφορά το προσωπικό των δήμων, ήδη το Μεσοπρόθεσμο έχει αποφασίσει και είναι δεμένα τα χέρια όλων των δημάρχων σε σχέση με τις προσλήψεις προσωπικού. Αποφάσισε ή όχι η ΚΕΔΕ με βάση το Μεσοπρόθεσμο ότι οι εργαζόμενοι από το 2018 έως το 2022 προβλέπεται να είναι 7.286 μόνιμοι εργαζόμενοι σε σύνολο 8.942 που θα αποχωρήσουν;

Και ό,τι εργαζόμενους θα προσλαμβάνεις, θα τους προσλαμβάνεις μόνο μέσω ανταποδοτικών υπηρεσιών, δηλαδή που θα τις πληρώνει εξτρά ο κόσμος από την τσέπη του;

Για ποια ασφυξία συζητάμε; Είναι καθορισμένα όλα και αυτή η πολιτική έχει υπηρετηθεί χρόνια τώρα.

Δηλώνουμε ότι όλη η πολιτική, όλη η ουσία, δείχνει ακριβώς ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής πειθαρχίας λειτουργούν και οι δήμοι.

Οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις εξαγγελίες των υποψηφίων δημάρχων και να έχουν το νου τους γιατί οι προεκλογικές φιέστες και εξαγγελίες αποκρύβουν τα πραγματικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας με νέους δημάρχους «πειθαρχημένους» και πολίτες που θα πληρώνουν από την τσέπη τους ακριβές υπηρεσίες με αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους”.