Λεβεντάκης: “Κανένας ιδιώτης στη διαχείριση απορριμμάτων”

Leventakis Dimos

Leventakis Dimos

Ο δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Δήμος Λεβεντάκης προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντας “ψεύτικες κορώνες” όσα διατυπώνονται τόσο από πλευράς κυβέρνησης – δήμου Σπάρτης όσο και περιφερειακής αρχής. Αντίθετα, η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ προκρίνει τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου κρατικού φορέα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των σκουπιδιών. Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, όπως αναφέρονται στη δήλωση Λεβεντάκη:

«Χθες, όπως μαθεύτηκε, στο σκουπιδότοπο του Αφυσσού πιάστηκαν δύο οδηγοί, ο ένας απορριμματοφόρου του δήμου κι ο άλλος ιδιώτης, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με τη διαδικασία του αυτόφωρου για “παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών και μπαζών στον ΧΑΔΑ Σπάρτης (Αφυσσού)”.

Για το θέμα αυτό, προθεσμία λίγων ημερών από το δικαστήριο πήρε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Σπάρτης Παναγιώτης Ρήγας.

Είναι ολοφάνερο ότι η λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων δε βρίσκεται στο να κυνηγιούνται οι εργαζόμενοι που παλεύουν με μεροκάματα τρόμου να θρέψουν τις οικογένειές τους μέσα σε συνθήκες άγριας οικονομικής κρίσης.

Ούτε τα λαϊκά στρώματα να επαναπαύονται με τις ψεύτικες κορώνες Τσιρώνη – Τατούλη. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει είναι ότι πρόσφατα στη Σπάρτη ο κ. υπουργός τάχτηκε συγκαλυμμένα με την επιχειρηματική δραστηριότητα στα απορρίμματα, δηλαδή με την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδέχεται και υλοποιεί την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι φανερές οι ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των δημοτικών αρχών στο δήμο Σπάρτης, παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική.

Όταν την 1η Ιουλίου του 2012 με απόφαση περιφερειάρχη Πελοποννήσου και συμφωνία των δημοτικών αρχών έκλεισαν όλοι οι ΧΑΔΑ, χωρίς να δοθεί καμιά διέξοδος για τα σκουπίδια, ήξεραν ότι θα φτάναμε εδώ. Ήξεραν ότι θα γίνουν χωματερές οι πόλεις, τα χωριά, τα βουνά, τα ρέματα, το έκαναν όμως γιατί εξυπηρετεί τους σκοπούς τους.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει τα αδιέξοδα, για τα λαϊκά στρώματα, της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθιέται, και από την τωρινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τις προηγούμενες, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Φιλολαϊκή διέξοδος είναι η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”:

Καμιά ανάμειξη ιδιωτών στον τόσο κερδοφόρο για το κεφάλαιο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα και χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, που πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών και από άλλα πάσης φύσεως χαράτσια.

Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα σε πολιτικές μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Το μικρό υπόλειμμα θα θάβεται σε χωροθετημένους από το κράτος χώρους, όπου θα έχουν παρθεί από πριν όλα τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων (δενδροφυτεύσεις, στεγανοποιήσεις κλπ).

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αναπτυχθεί και διαδημοτική συνεργασία.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν και πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, να μην επιβαρυνθεί η υγεία και η τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, να έχει έσοδα ο δήμος που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».