Λεηλασίες και εγκατάλειψη στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου

sidirodromos

sidirodromos

Λεηλασίες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, κλοπές τροχαίου υλικού, καταστροφή εξοπλισμού, εξαφανισμένα ιστορικά. Το ιστορικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου “αιμορραγεί” και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) κάνει έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς για τη διάσωσή του.

Όπως καταγγέλλουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του TICCIH Νίκος Μπελαβίλας και ο αρχαιολόγος Απόλλων Κύρκος, ο οποίος έκανε τη μεταπτυχιακή του εργασία στο συγκεκριμένο θέμα, μετά την παύση λειτουργίας του δικτύου το 2011, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις κάποια χρόνια νωρίτερα, σταθμοί και άλλες εγκαταστάσεις έχουν διαρρηχθεί, ο εξοπλισμός τους έχει κλαπεί ή καταστραφεί, ενώ αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις κτιρίων που παραδόθηκαν στις φλόγες, καθώς άστεγοι καταφεύγουν στους σταθμούς και ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν. Πυρκαγιές έχουν σημειωθεί μεταξύ άλλων στους σταθμούς Μεγαλόπολης, Αιγίου και Λεονταρίου, ενώ άλλοι σταθμοί ρημάζουν από την εγκατάλειψη. Επίσης, βαγόνια του 19ου αιώνα “παραδίδονται” στους κλέφτες ή στις φωτιές, ενώ και ο ΟΣΕ, μη γνωρίζοντας την ιστορική αξία του τροχαίου υλικού, σπεύδει να πουλήσει ιστορικά βαγόνια, όπως τους δύο γερανούς που αποτελούσαν πολεμικές αποζημιώσεις της Ιταλίας μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο και πουλήθηκαν για παλιοσίδερα. Παρόμοια είναι και η τύχη του πλούσιου αρχειακού υλικού που βρίσκεται στους σταθμούς. Η καταστροφή του σιδηροδρομικού δικτύου επιτείνεται από τους κλέφτες μετάλλου.

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο ζητάει από τον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα αρμόδια υπουργεία (Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Πολιτισμού & Αθλητισμού) “να λάβουν άμεσα μέτρα διάσωσης και προστασίας του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού πλούτου της χώρας”. Ήδη μέλη της Διεθνούς Επιτροπής έχουν κάνει μια πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΑΙΑΟΣΕ, προκειμένου να τους θέσουν τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου.

πηγή: amna.gr