Λεύκτρο – Σπάρτη: Η Λακωνία δεν επαιτεί, απαιτεί!

syskepsi

Σύσκεψη για την προώθηση του παλλακωνικού αιτήματος να παραδοθεί ο κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, ενόψει και της σημερινής (3/4) συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο διοικητήριο.

Από θεσμικής πλευράς στη σύσκεψη μετείχαν ο βουλευτής κ. Σταύρος Αραχωβίτης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι κ.κ. Ντία Τζανετέα, Ηλίας Στρατηγάκος, Παναγιώτης Καρράς, Ματούλα Μπελεγρή και Σταύρος Χρυσαδάκος, οι εκπρόσωποι των δήμων Σπάρτης, Ευρώτα, Μονεμβασίας και Ελαφονήσου κ.κ. Αργυρόπουλος, Μένεγας, Μαυρομιχάλης και Λιάρου αντίστοιχα, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Περιφέρειας, η κ. Τζανετέα ανέφερε πως Tzanetea Ntiaυπάρχει συστράτευση με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της με την εταιρεία προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο χρήμα, σημείωσε ωστόσο πως αυτό δεν θα πρέπει να βάλει «ταφόπλακα» σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Γνωστοποίησε επίσης πως το ζήτημα τέθηκε και στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο από την ίδια και τους κ.κ. Στρατηγάκο και Χρυσαδάκο. Η κ. Τζανετέα προέτρεψε η λακωνική αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί απόψε στις 17.30΄ με τον κ. Σταθάκη να συστήσει ένα αρραγές μέτωπο, που θα παραδώσει την εντολή του λακωνικού λαού. Στόχος της μεσημεριανής σύσκεψης, όπως είπε, είναι η απόφαση αυτή να αποτυπωθεί σε κείμενο που θα συνδιαμορφώσουν και θα συνυπογράψουν οι μετέχοντες προσκομίζοντάς το στον υπουργό.

«Κατανοούμε τη σπουδαιότητα αυτού του έργου υποδομής και την αναπτυξιακή του σημασία στη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων» ήταν ταAraxovitis Stayros πρώτα λόγια του κ. Αραχωβίτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες από τη λειτουργία του, αφετέρου η εξυπηρέτηση των πολιτών. Αφού απαρίθμησε κάποια τεχνικά στοιχεία της σύμβασης τεκμηριώνοντας τη μείωση του κόστους που επιδίωξε και πέτυχε ως τώρα η κυβερνητική διαπραγμάτευση, δεσμεύτηκε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους «όχι μόνο γιατί υπάρχουν ρήτρες, αλλά και διότι είναι βούληση της κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι βάσει προηγούμενης δέσμευσης του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το έργο θα είχε παραδοθεί εντός του Μαρτίου του 2015.

Από την πλευρά του ο κ. Στρατηγάκος ζήτησε η παράδοση να γίνει το συντομότερο δυνατό, εκτιμώντας ότι μια εννεάμηνη καθυστέρηση είναι άνευ ουσίας, καθώς οι εργασίες που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες. Ζήτησε δε, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ώστε «να εκπέσει το ψευδοεπιχείρημα περί μειωμένης κίνησης» και αυτό να έχει οικονομικό αντίκρισμα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Στην αναγκαιότητα επίσπευσης των έργων υποδομής αλλά χωρίς απεμπόληση των δημοσίων συμφερόντων αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσαδάκος, που στάθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα και την υποχρέωση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τον παραχωρησιούχο άμεση παράδοση του άξονα Λεύκτρου – Σπάρτης χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις και με λελογισμένο κόστος. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το ποσό που είδε το φως της δημοσιότητας περί διεκδίκησης 330 εκατομμυρίων είναι πολύ μεγάλο για το εν λόγω έργο και θα πρέπει όλοι να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια που το κατέβασε στα 60-70 εκατομμύρια.

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι παρευρισκόμενοι επιβεβαίωσαν ομόφωνα τη στήριξή τους στη διεκδίκηση για άμεση παράδοση του κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτη. Σημειωτέον ότι στην απογευματινή σύσκεψη με τον υπουργό θα είναι παρόντες και οι δήμαρχοι Σπάρτης και Ευρώτα.

syskepsi (3)Stratigakos - KarrasMenegas SotirisArgyropoulos PanagiotisLiarou EystathiaXrysadakos Stayrossyskepsi (10)syskepsi (11)