Λεύκτρο – Σπάρτη: Συζήτηση στη Βουλή

Patrianakou - Chrysochoiidis

Patrianakou - Chrysochoiidis

Το ζήτημα της πορείας των μεγάλων οδικών έργων της Λακωνίας έφερε στη βουλή η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών του νομού.

Αφορμή για την επίκαιρη ερώτηση που συζήτησε η βουλευτής με τον αρμόδιο υπουργό αποτέλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος παράδοσης του οδικού άξονα Λεύκτρο-Σπάρτη μετατίθεται εκ νέου και μάλιστα για μετά το καλοκαίρι. Σημειωτέον ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι το έργο επρόκειτο να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2012. Η κ. Πατριανάκου ρώτησε τον υπουργό Υποδομών εάν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου, εάν με την ολοκλήρωσή του θα είναι έτοιμο και το παράπλευρο οδικό δίκτυο και εάν θα παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος πριν την τουριστική περίοδο. Επισημαίνοντας την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών για το σύνολο των οδικών έργων του νομού, ρώτησε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τόσο για το “αμαρτωλό” έργο Σκούρα-Πυρί όσο και για τη μελέτη της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου, η οποία, ενώ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2010, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

“Το κοινωνικό μέρισμα και την τουριστική αναπτυξιακή ικανότητα της Λακωνίας δυστυχώς οι πολίτες της μέχρι τώρα δεν την έχουν γευτεί”, σημείωσε η βουλευτής, για να προσθέσει ότι “έργα εγκαινιάζονται και βουλιάζουν δύο και τρεις φορές πριν παραδοθούν, ενώ επικρατεί ατιμωρησία όσον αφορά στα δημόσια έργα, τα οποία κοινό τους χαρακτηριστικό έχουν τις καθυστερήσεις, είτε εκτελούνται με ευθύνη του υπουργείου είτε με ευθύνη της περιφέρειας”. Η λάκαινα βουλευτής τόνισε ακόμη πως η πολιτική διοδίων που θα ακολουθηθεί δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ οφείλει να λαμβάνει υπόψη ότι οι πολίτες της Λακωνίας δεν έχουν υψηλά εισοδήματα.

Η κ. Πατριανάκου ζήτησε από τον υπουργό να αναγράφεται στις πινακίδες του αυτοκινητόδρομου -καθ’ όλο το μήκος του και όπου αναγράφονται και οι πόλεις Τρίπολη και Καλαμάτα- η ονομασία της Σπάρτης, η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά, παρά μόνο σε μια πινακίδα εξόδου, ώστε να αποδοθεί και ο οφειλόμενος σεβασμός στην ιστορία της.

Ο κ. Χρυσοχοίδης, απαντώντας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους “να διαβούν τον αυτοκινητόδρομο σε λίγους μήνες που θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα τοπίο καταπληκτικής ομορφιάς, σε έναν νομό με μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και με υψηλής ποιότητας προϊόντα”. Οι παρατάσεις στην παράδοση του έργου υποστήριξε πως οφείλονται σε παράπλευρες δραστηριότητες και όχι σε αυτό καθεαυτό το έργο. Συγκεκριμένα, πολύ μεγάλη καθυστέρηση προκλήθηκε μετά την ανακάλυψη εξαιρετικά πολύτιμου αρχαιολογικού ευρήματος, το οποίο έχει πλέον διασωθεί και θα γίνει επισκέψιμο. Παρ΄ όλα αυτά, όμως, είπε πως είναι ο μόνος δρόμος που δεν σταμάτησε ποτέ να κατασκευάζεται. Ο υπουργός δήλωσε και ότι διενεργούνται διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στο θέμα του χρηματοδοτικού μοντέλου που ετέθη από τις τράπεζες, ώστε να παραδοθεί το έργο το καλοκαίρι, αφού πρώτα εγκριθεί η τροποποιημένη σύμβαση από την ολομέλεια του κοινοβουλίου. Ανέφερε ακόμη ότι μόνο στο Λεύκτρο θα υπάρχουν διόδια “και μάλιστα πολύ χαμηλής τιμής”. Τέλος διαβεβαίωσε τη βουλευτή Λακωνίας ότι, τώρα που ολοκληρώνεται ο δρόμος, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή των ενημερωτικών πινακίδων, ώστε να αναγράφεται παντού η ονομασία της Σπάρτης.