Λόλα, να… μία μάσκα!

γράφει ο Παναγιώτης Γ. Μ. Σταματόπουλος, φιλόλογος-ιστορικός-πολιτικός επιστήμονας, υποψήφιος διδάκτωρ


Μάσκες μεγέθους 5XL και παγουρίνο χωρητικότητας 250ml. Αυτό είναι το “πλάνο Κεραμέως” για τη θωράκιση του ελληνικού δημόσιου σχολείου απέναντι στην πανδημία του Covid-19.

Κι έτσι αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τον ελληνικό λαό τόσο γενικά όσο και σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και ειδικότερα αναφορικά με τη χρήση της μάσκας -θέμα για το οποίο στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις πολλές φορές από τον Μάρτιο-, και δη από τους μαθητές και στο σχολικό περιβάλλον.

Και κάπου εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο σκεπτικισμός σχετικά με τη χρήση της μάσκας ως μοναδικού κι επαρκούς μέτρου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού δεν αποτελεί δείγμα ακροδεξιών αντιλήψεων και δεν προβάλλεται απαραίτητα από ψεκασμένους, συνωμοσιολόγους και γραφικούς τύπους, όπως θέλουν να παρουσιάζουν η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και μέρος των επιστημόνων.

Με άλλα λόγια, η χρήση μάσκας, ιδίως όταν προβάλλεται ως το κύριο ή το μόνο μέσο προστασίας, αποτελεί ένα ελλιπές και παντελώς αναποτελεσματικό, αλλά και λίαν ανεφάρμοστο σε παιδιά του δημοτικού, μέτρο, υποκατάστατο της ουσιαστικής αντιμετώπισης και πρόληψης του κορονοϊού. Κοινώς, πρόκειται για ένα ημίμετρο που εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικές και επιχειρηματικές (όπως και το παγουρίνο!!!, το “σκοιλ ελικικου” κλπ εξοργιστικά της αρίστης ημών κυβέρνησης) και δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης σκοπιμότητες και το οποίο προβάλλεται από κοινού με τη δικαιολογία περί “ατομικής ευθύνης” ως πανάκεια που δικαιολογεί και τρόπον τινά νομιμοποιεί και αμβλύνει την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αντί για τα αυτονόητα και τα προφανή: ήτοι, περισσότερες τάξεις, περισσότερους εκπαιδευτικούς και μικρότερο μαθητικό δυναμικό ανά τάξη, μέτρα εφαρμόσιμα που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λχ η πολύπαθη από τον κορονοϊό Ιταλία. Κι όχι η στα καθ’ ημάς παράνοια των 25 παιδιών ανά τμήμα κ.ά. πολλών φαιδρών και συνάμα οικτρών.

Έχουμε, δηλαδή, ένα τρίπτυχο ΑΛΛΟΘΙ της κυβέρνησης της ΝΔ, από την οποία επικοινωνιακά η πολιτική και κυβερνητική ηγεσία της χώρας, τα ΜΜΕ και μέρος του επιστημονικού κόσμου επιχειρούν να αποσείσουν κάθε ουσιαστική ευθύνη, για το υγειονομικό έγκλημα που πιθανώς συντελεστεί τους επόμενους μήνες στον ελληνικό πληθυσμό: μάσκα – παγουρίνο – “ατομική ευθύνη”.

Μία τεχνηέντως και επί τούτου πρόχειρη αντιμετώπιση της πανδημίας, ίσα-ίσα για το θεαθήναι.

Και μοιραία, ως εκ τούτου, ο λόγος έρχεται στα περί συνωμοσιολογίας. Φυσικής ή εργαστηριακής προελεύσης ο νέος κορονοϊός έχει ήδη αλλάξει και θα αλλάξει έτι περαιτέρω τις ζωές μας. Και αυτό γιατί; Διότι ούτως ή άλλως η διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού είναι ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό. Χαράζουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες νέους δρόμους στους τομείς της κοινωνίας, των εργασιακών, των οικονομικών, της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με αφορμή και πρόσχημα τον νέο κορονοϊό. Και ό,τι τώρα στο όνομα του νέου κορονοϊού τεστάρεται και προβάρεται, θα μείνει για δεκαετίες ως κεκτημένο πια και πρόσταγμα του σύγχρονου δυτικού πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού νεοφιλελευθερισμού.

Περαστικά μας, λοιπόν! Όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά κυρίως για τον άκρατο και προελαύνοντα νεοφιλελευθερισμό.

Υ.Γ. Μείζων προκειμένη: H μάσκα που μοίρασαν στα δημοτικά σχολεία είναι 5XL.

Ελάσσων προκειμένη: Το παγουρίνο είναι 5XS.

Συμπέρασμα: Άρα, ο μέσος όρος είναι μια χαρά!

Ο παραπάνω λογικο-μαθηματικός παρα(συλ)λογισμός ευθυγραμμίζεται με τα μαθηματικά της αρίστης υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης της ΝΔ, της κυβέρνησης των αρίστων και υπέρκομψων.