Λύνεται το πρόβλημα με τις άδειες χρήσης νερού και το αγροτικό τιμολόγιο

agrotiko timologio - Patrianakou

agrotiko timologio - Patrianakou

Να ανακληθεί η απόφαση που αφορά το αγροτικό τιμολόγιο των ηλεκτροδοτούμενων υδροληψιών είχε ζητήσει με ερώτησή της στη βουλή η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου.

Η βουλευτής είχε επισημάνει την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους αγρότες της χώρας, οι οποίοι παραλαμβάνουν επιστολές από τη ΔΕΗ, με τις οποίες καλούνται να προσκομίσουν νέα γεωργοτεχνικά δελτία μέχρι και τις 31-7-2014, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, ενημερώνονται ότι θα διακοπεί η χορήγηση του αγροτικού τιμολογίου. Τα γεωργοτεχνικά δελτία, όμως, προϋποθέτουν άδειες χρήσης νερού, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απάντησε στη βουλευτή Λακωνίας ότι δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ανακληθεί η απόφαση περί διακοπής του αγροτικού τιμολογίου των δικαιούχων σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί οι άδειες χρήσης νερού.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η ρύθμιση βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και προτείνεται να περιλαμβάνει τα εξής:

– Χρονική παράταση διαστήματος περί των δύο ετών, προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες χρήσης νερού και να “επικαιροποιηθούν” τα γεωργοτεχνικά δελτία.

– Μέχρι την προαναφερόμενη παράταση, προβλέπεται οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί να προσέρχονται στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ για να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις που αφορούν στο θέμα.

– Οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι υδροληψιών θα πρέπει να φροντίσουν για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας.