Μάθε πού ψηφίζεις

kalpi

kalpi

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις», η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Σημειώνεται ότι οι εκλογείς ψηφίζουν στο δημοψήφισμα στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους. Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν και 108.371 δεκαοκτάχρονοι.

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν οριστεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7.00΄ το πρωί και κλείνουν στις 7.00΄ το απόγευμα.

Τέλος, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.