“Μάθημα αγωνιστικότητας για τους νέους το ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων”

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος των Αγίων Αναργύρων, που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1944, πραγματοποίησε την Κυριακή 23 Ιουνίου ο δήμος Σπάρτης.

Μετά τη θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων και ακολούθησε στην κεντρική πλατεία του χωριού επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση σιγής ενός λεπτού, την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και μια μικρή δεξίωση που παρατέθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους. Για το χρονικό του ολοκαυτώματος μίλησε η κ. Γεωργία (Ζέτα) Νούλα, ενώ η φιλαρμονική του δήμου απέδωσε τιμές.

“Η ιστορία του ολοκαυτώματος δεν θα σβήσει ποτέ από τη συνείδηση και την καρδιά μας” σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο δήμος Σπάρτης, τονίζοντας παράλληλα τα εξής: “Τιμώντας τους νεκρούς μας, τους δικούς μας ήρωες, έχουμε παράλληλα μια εθνική αποστολή, ένα ιερό καθήκον: να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη, να διδάξουμε αυτά τα γεγονότα στα παιδιά μας. Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο τούς λέμε να μην λυγίζουν, να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τις όποιες δυσκολίες, να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο από τους ήρωές μας και να οπλιστούν με αγωνιστικότητα, πείσμα και πίστη στα ιδανικά μας.

Να μην ξεχνούν ότι, 74 χρόνια μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου, ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας, από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα, από τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, από τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα στρατεύματα, [όπως παραμένει] και η άρνηση επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν”.