Μάνη: Ενημέρωση για τη διατροφή και την υγεία από εξειδικευμένους επιστήμονες

ekdilosi (5)

ekdilosi (5)

Την περασμένη Παρασκευή (7/8), πολίτες της Μάνης συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της στην πλατεία Αθανάτων της Αρεόπολης, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση “Διατροφή και υγεία: Τα μυστικά της μανιάτικης δίαιτας”. Δικαίωσαν έτσι την αδιάκοπη προσπάθεια του τοπικού Κέντρου Υγείας για διαρκή ενημέρωση και προαγωγή της υγείας.

Τους ομιλητές προλόγισε και συντόνισε ο διευθυντής του Κέντρου δρMariolis Anargyros 1 Ανάργυρος Δ. Μαριόλης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγο, επιμελήτρια και υπεύθυνη της μονάδας καρδιακής ανεπάρκειας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στη διατροφή και την καρδιαγγειακή υγεία. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η κ. Μερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η οποία επεσήμανε το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ η κ. Αντωνία – Λήδα Ματάλα, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής και διευθύντρια του εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου, έκανε ιστορική αναδρομή στην παραδοσιακή μανιάτικη διατροφή.

Τέλος, ο καθηγητής Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκοπείου κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος παρουσίασε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για τη διατροφή και την υγεία της μεγάλης πολυεθνικής έρευνας Medis, στην οποία συμμετέχει ο δήμος Ανατολικής Μάνης και το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Την εκδήλωση έκλεισε με την ιδιαίτερη και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ο κ. Μαριόλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο παρελθόν, τους στόχους και το μέλλον της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα και στη Μάνη ειδικότερα.

ekdilosi (3)

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε τρεις εξαίρετους επιστήμονες, τους ιατρούς κ.κ. Μιχαήλ Δαβάκη και Χρήστο Αναστασάκο και τον κοσμήτορα κ. Δημοσθένη Παναγιωτάκο, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Μάνης. Η όλη εκδήλωση άλλωστε ήταν ενταγμένη στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2015” του δήμου.

ekdilosi (1)ekdilosi (2)ekdilosi (6)