Μάνη: Σε εξέλιξη το 4o Θερινό Σχολείο του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου

giatros

giatros

Το 4ο Θερινό Σχολείο του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου (WHBA) διεξάγεται από 16 έως 22 Μαΐου για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Μάνη. Σε αυτό συμμετέχουν είκοσι δύο κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και σαράντα ένας φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου και ώρα 18.30′ στο διοικητήριο Αρεόπολης ένας επιστημονικός διάλογος (οι τοποθετήσεις θα γίνουν στα αγγλικά) ανάμεσα σε δύο διακεκριμένους επιστήμονες. Πρόκειται για τους:

> Tom Maniatis, PhD, πρόεδρο του τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Columbia University Medical Center, διακεκριμένο ελληνοαμερικανό βιολόγο και έναν από τους επτά ερευνητές που τιμήθηκαν με την εξαιρετική διεθνή διάκριση – βραβείο των ιατρικών επιστημών «Lasker – Koshland». Το βιβλίο του «Μοριακή Κλωνοποίηση», που εκδόθηκε το 1982, αποτελεί ως σήμερα εγχειρίδιο αναφοράς για τους ερευνητές παγκοσμίως

> Νικόλαο Κατσάνη, καθηγητή στα τμήματα των κυττάρων Βιολογίας και Παιδιατρικής. Έχει δημοσιεύσει 150 ερευνητικές εργασίες και σχόλια χρήσιμα σε οργανωτικές επιτροπές και έχει παραδώσει πάνω από 100 διαλέξεις σε 160 χώρες.

Συντονιστής του διαλόγου που θα αναπτυχθεί θα είναι ο ελληνοκύπριος καθηγητής Βιοχημείας κ. Ελευθέριος Διαμαντής, MD, PhD, ένας ακόμα ελληνικής καταγωγής επιστήμονας της διασποράς, επικεφαλής στο τμήμα Κλινικής Βιοχημείας τόσο του Πανεπιστημίου του Τορόντο όσο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όρους Σινά της ίδιας πόλης. Την επιστημονική συζήτηση θα παρακολουθήσει και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης δρ Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, γενικός/οικογενειακός ιατρός, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης σε αναγνώριση της μεγάλης επιστημονικής προσφοράς του κ. Tom Maniatis αποφάσισε να του απονείμει την ανώτατη διάκριση του επίτιμου δημότη, η οποία και θα δοθεί πριν την έναρξη των εργασιών της 20ής Μαΐου.

Εξάλλου θα βραβευτούν ο κ. Κωνσταντίνος Δροσάτος, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας (Temple University School of Medicine – Φιλαδέλφεια ΗΠΑ) και ο κ. Σταύρος Βουγιουκλάκης, επιχειρηματίας, ως ελάχιστη τιμή για τη σημαντική συνεχιζόμενη προσφορά τους στον τόπο, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και μέσω της ομογένειας και κυρίως για τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν στη διοργάνωση και διεξαγωγή σε ετήσια βάση του Θερινού Σχολείου στη Μάνη, καθώς και για την όλη επιμέλεια και φροντίδα που απαιτείται και οι ίδιοι κατέβαλαν για την επιτυχημένη διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος.