Μέγαρο Μουσικής: Μεγάλη μουσική εκδήλωση με λακωνική συμμετοχή

afisa

afisa

Το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης συμμετέχει μαζί με τη χορωδία “Βυζαντινοί Υμνωδοί” και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης σε μία μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση – μουσικό αφιέρωμα στη Γέννηση του Κυρίου, με τίτλο “Φως Χριστού Ανέτειλεν”, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 8 το βράδυ. Την εκδήλωση φιλοξενεί και διοργανώνει ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής”.

Πρόκειται για μια μοναδική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στο μεγαλείο της Θείας Γέννησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μουσικό οδοιπορικό που ξεκινά από τον 4ο αιώνα μΧ, με βυζαντινές συνθέσεις σπουδαίων μελουργών οι οποίες αναφέρονται στη Γέννηση (Ρωμανού Μελωδού, Ιωάννη Δαμασκηνού, Πέτρου Πελοποννήσιου, Ιάκωβου Πρωτοψάλτη, Χουρμούζιου Χαρτοφύλακος), και φθάνει μέχρι σήμερα, με το έργο “Άστρον ήδη Ανατέταλκεν”, που ο συνθέτης-αρχιμουσικός και ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου έγραψε ειδικά για τη συναυλία και θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Θα ακουστούν επίσης κάλαντα του Δωδεκαημέρου.

Το ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα παρουσιάζουν τα φωνητικά και ενόργανα σύνολα του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης, οι “Βυζαντινοί Υμνωδοί” σε διδασκαλία-διεύθυνση του καθηγητή πατρός Νικολάου Τσάκου και του καλλιτεχνικού διευθυντή Σπυρίδωνος Παυλάκη, καθώς και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης σε διδασκαλία χορών Τάσου Μίχα.

Την έρευνα – σύνταξη κειμένων και την αφήγηση θα κάνει η δρ Μεταξία Παπαποστόλου. Την επεξεργασία κειμένων, παρουσίαση και σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβαν η ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Μάγδα Μαυρογιάννη και η διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης Κυριακή Χελιώτη.