Μέτρα για Νεάπολη, Σκάλα και Έλος ζητά η “Λαϊκή Συσπείρωση”

kammeno topio

kammeno topio

Τα μέτρα προστασίας των πληγέντων από πυρκαγιά στη Νεάπολη και από ανεμοστρόβιλο στη Σκάλα Λακωνίας και την Καλαμάτα έχει ως αντικείμενο η επερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ.κ. Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης προς τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη.

Αναλυτικά το κείμενο:

Μέσα σε δύο μήνες η Λακωνία δύο φορές επλήγη, μία από την πυρκαγιά τον Ιούλιο στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και μία πρόσφατα στη Σκάλα και το Έλος από ανεμοστρόβιλο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επικαλείστε κι εσείς και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τείνουν να αποκτήσουν κανονικότητα, και σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής θωράκισης κι αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν φέρει σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους κι επαγγελματίες της περιοχής.

Πέρασαν δύο μήνες και η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά δεν έχει κηρυχτεί ακόμα πυρόπληκτη, πληγέντες δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση στήριξης.

Έρχεται χειμώνας και τα αντιδιαβρωτικά κι αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των καμένων δεν έχουν ξεκινήσει. Και μιλάμε για σοβαρές καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στη ΔΕ Βοιών του δήμου Μονεμβασίας κάηκαν σαράντα σπίτια, 200.000laiki syspirosi ελαιόδεντρα, 1.000 στρέμματα σε οικισμούς, 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, άλλες 25.000 στρέμματα μη δασικής έκτασης (καλλιέργειες, αγροί κλπ), κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζώα, ζωοτροφές, υποδομές ύδρευσης κι άρδευσης, επαγγελματικές εγκαταστάσεις κλπ.

Στη Σκάλα και το Έλος του δήμου Ευρώτα έχουν υποστεί ζημιές 165 σπίτια στη Σκάλα και 13 στο Έλος. Δεκάδες τσιγγάνοι έχασαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, αφού ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε τις σκηνές και τα παραπήγματά τους. Έπαθαν ζημιές 80 καταστήματα στη Σκάλα, πολλά επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά και μηχανήματα. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον δύο θερμοκήπια, πέντε μαντριά και ξεριζώθηκε μεγάλος αριθμός δέντρων (πορτοκαλιές κι ελιές).

Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν και στην Καλαμάτα, στο Ασπρόχωμα και στα Λέικα. Πάνω από 20 κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σε κηπευτικά, στον ελαιόκαρπο και στα ελαιόδεντρα, σε θερμοκήπια. Και οι καταγραφές συνεχίζονται.

Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα:

Γιατί δεν έχει κηρυχτεί ακόμα πυρόπληκτη η καμένη περιοχή στη Νεάπολη; Σε τι ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια γι’ αυτό το θέμα;

Ποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί μέχρι τώρα στους πληγέντες;

Ποιες οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση και την ΕΕ;

Ποιος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών κι αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές;

Τέλος, πώς τοποθετείσθε απέναντι στα πιο κάτω αιτήματα της επιτροπής αγώνα των πληγέντων στην περιοχή της Νεάπολης:

1. Στο να καλυφθούν άμεσα και χωρίς επιβάρυνση των παθόντων οι στεγαστικές και διατροφικές ανάγκες όσων τα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς.

2. Τώρα να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές και μελισσοτροφές για όσο χρειαστεί, για τα 6.000-8.000 αιγοπρόβατα και μελίσσια της περιοχής που έχουν πληγεί.

3. Άμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιόδεντρων και τη φύτευση νέων. Παράλληλα οικονομική στήριξη μέχρι την αποκατάσταση της συγκομιδής.

4. Άμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικά, πρόληψης κι οργάνωσης, άμεσης επέμβασης, για να μη ζήσουμε και σε άλλες περιοχές παρόμοιες καταστάσεις”.