Μέχρι τη βουλή έφτασε το θέμα με τα αδέσποτα του δήμου Σπάρτης

adespoto skyli

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε χθες (4/6) η βουλευτής Β’ Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα με θέμα την παθητική κακοποίηση των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια του δήμου Σπάρτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα δύο καταφύγια του δήμου Σπάρτης είναι επιεικώς άθλιες, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη σημειωθεί θάνατοι δύο κουταβιών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «πρόκειται για συνθήκες ξεκάθαρης παθητικής κακοποίησης (σύμφωνα με το νόμο 4039/2012). Τα ζώα είναι μόνιμα δεμένα με αλυσίδα το πολύ ως 1,5 μέτρο, τα περισσότερα από αυτά πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, ενώ τα πλαστικά σπιτάκια τους κάνουν χειρότερες τις συνθήκες εντός τους, ειδικά σε ζεστή περίοδο όπως αυτή που διανύουμε.

Παρότι ζωόφιλοι εθελοντές στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί και ιδιαίτερα ενεργοί και έχουν δηλώσει την προθυμία τους στους αρμόδιους να βοηθήσουν για να αλλάξει η κατάσταση, μόνο σε ελάχιστους επιτρέπεται η είσοδος, χωρίς να αιτιολογείται η αναβολή της πρόσβασης αυτής στους υπόλοιπους».

Επιπλέον, από τις αρχές του Ιανουαρίου τρέχοντος έτους δεν υπάρχει σύμβαση του δήμου Σπάρτης με κτηνίατρο, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν ανεμβολίαστα τα κουτάβια στα καταφύγια (Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου), στα οποία δεν υπάρχει επιπλέον ούτε συστηματική απολύμανση, με αποτέλεσμα να τίθεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα και θέμα υγείας των ζώων.

Με δεδομένα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων που δεν φταίνε σε τίποτα, απλώς ορισμένοι συμπολίτες μας επέλεξαν να τα πετάξουν στο δρόμο;

2. Σε ποια βήματα βελτίωσης της νομοθεσίας που διέπει το θέμα των ζώων συντροφιάς, αδέσποτων και δεσποζόμενων προτίθεται να προβεί κι εντός ποιου χρονοδιαγράμματος καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και οι καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων ζώων;

3. Έχει σημειωθεί βελτίωση στη διαχείριση του φαινομένου μετά την θεσμοθέτηση του μητρώου φιλοζωικών σωματείων κι αν ναι, ποια ήταν αυτή;”.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News