Μήνυμα Βαλιώτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοεμβρίου 1973, ημέρα μνήμης της ηρωικής εξέγερσης του λαού και της νεολαίας.
Ημέρα τιμής για τους φοιτητές, τους νέους και όλους τους απλούς πολίτες που πάλεψαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν στα πέτρινα εκείνα χρόνια της δικτατορίας, για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισονομίας, της παιδείας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

43 χρόνια μετά, και το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» είναι ακόμα επίκαιρο λόγω της εφαρμογής των μνημονίων, που έχει τσακίσει τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Η εικόνα της πύλης που πέφτει κάτω από το τανκ έχει σημαδέψει γενιές ολόκληρες, γι’ αυτό δε σβήνει ούτε ξεθωριάζει.

Σήμερα, δυστυχώς, κινδυνεύουμε να δούμε τις πύλες των αξιών και των ιδεών του Πολυτεχνείου να πέφτουν, όχι κάτω από το βάρος των τανκς, αλλά από την απληστία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Τις πύλες αυτές πρέπει να τις κρατήσουμε όρθιες, γιατί το οφείλουμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, τους αφανείς ήρωες που δεν εξαργύρωσαν τον αγώνα τους με αξιώματα και εξουσία. Πρέπει η επέτειος του Πολυτεχνείου να συνεχίζει να διατηρεί ζωντανά στη μνήμη μας την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση, και να μας καλεί να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία και περιορίζει την ελευθερία μας, οργανώνοντας κοινούς αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική πρόοδο.

Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε αυτά που μας άφησαν ως παρακαταθήκη, αυτά που οφείλουμε να παραδώσουμε αλώβητα στα παιδιά μας. Πρέπει να αγωνιζόμαστε, για να βγει η πατρίδα μας από την οικονομική κρίση, να σταματήσουν τα δυσβάσταχτα μέτρα που έχουν γονατίσει το λαό και για να έχουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, δημόσια και δωρεάν υγεία.

Για τη ζωή που μας αξίζει!

Ο δήμαρχος Σπάρτης
Ευάγγελος Βαλιώτης