Μήνυμα Βαλιώτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Valiotis Vaggelis

Valiotis Vaggelis

Τιμάμε και φέτος το Νοέμβρη του ’73.

Τιμάμε τους αγώνες του Λαού και της Νεολαίας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία των φασιστών και την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης.

Τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, της οποίας το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» παραμένει και σήμερα, σαράντα δύο χρόνια μετά, επίκαιρο.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων εκείνων που, πιστοί σε αξίες και αρχές, έδωσαν τη ζωή τους και άνοιξαν το δρόμο για τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Σήμερα η εξέγερση της νεολαίας μας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, παραμένει φωτεινό παράδειγμα για κάθε αγώνα υπέρ της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισονομίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών.

Στη σημερινή πραγματικότητα, που η οικονομική κρίση και η κρίση αξιών βασανίζουν όλους μας, τα μηνύματα που τότε εκφράστηκαν αποκτούν ένα νέο αλλά εξίσου σημαντικό περιεχόμενο.

Οφείλουμε λοιπόν να τιμούμε το Πολυτεχνείο, όχι ως τυπική επέτειο, αλλά ως αφορμή για ορισμό νέων οραμάτων και στόχων για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση, για μια ευνομούμενη Πολιτεία, για μια ποιοτική δημόσια παιδεία, για ελευθερία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το οφείλουμε σ΄ αυτούς που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, που έχυσαν το αίμα τους στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας.

Το οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές, στα παιδιά μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι με κοινές αρχές και αξίες, μπορούμε να κρατήσουμε το Πολυτεχνείο ζωντανό. Εάν τα καταφέρουμε, καμιά απειλή, κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να μας κάμψει.

Ο δήμαρχος Σπάρτης

Ευάγγελος Βαλιώτης