Μήνυμα Βαλιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Valiotis Vaggelis8 Μαρτίου: Γιορτάζει η γυναίκα, η μάνα, η σύζυγος, η αδελφή. Η γυναίκα της πόλης και του χωριού. Η εργαζόμενη αλλά και η άνεργη.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε με αφορμή τη μεγάλη διαμαρτυρία των γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι αφιερωμένη σ΄ όλες τις γυναίκες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία.

Τα προβλήματα βέβαια που αντιμετωπίζει και σήμερα η γυναίκα είναι μεγάλα: ανεργία, απολύσεις, εκμετάλλευση, ανασφάλιστη εργασία, μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών, βία σωματική και ψυχολογική.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες πρόσφυγες, που καθημερινά αγωνίζονται να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και παράλληλανα φροντίσουν τις οικογένειές τους.

Γι΄ αυτό ο εορτασμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος. Είναι καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στη δημοκρατία και την ίδια τη ζωή. Οι αγώνες της γυναίκας αλλά και όλων μας πρέπει να ενταθούν για την ισότητα των δύο φύλων, για πλήρη ισοτιμία. Είναι κάτι που απαιτεί διαρκή αγώνα.

Η δημοτική αρχή, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς της Γυναίκας δηλώνει συμπαραστάτης και συναγωνιστής ενάντια στην κοινωνική αδικία, για να δημιουργήσουμε νέες ελπίδες και έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.

Χρόνια πολλά σ΄ όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Ο δήμαρχος Σπάρτης
Ευάγγελος Βαλιώτης